Skvalderkål, opskrifter
Opskrifter med skvalderkål
Har du skvalderkål i haven, kan du med fordel spise noget af den, i stedet for bare at skaffe dig af med den!
Skvalderkåls te
(Fra Anemette Olesens bog ”Urtete fra natur og have”)
2 spsk tørrede blomster og blade
3 dl kogende vand
Kom de tørrede plantedele i en te-si, hæld kogende vand over – lad det trække ca. 10 minutter.
Drik varm.
Skulle være virksom mod menstruationssmerter, opsvulmede led, svimmelhed og jernmangel.
Kan blandes med lidt pebermynte, anisisop eller citronmelisse.
—————————————————————-
OMELET MED GRØNNE URTER
(Fra ”Vild mad”, https://vildmad.dk/dk/opskrifter/omelet-med-gronne-urter)
Ingredienser:
8 æg
4 spsk vand
En knivspids salt
En knivspids sort peber
4 håndfulde friske urter, f.eks. skvalderkål
Fremgangsmåde:
Slå æggene ud i en skål og pisk dem let.
Tilsæt 4 spsk vand, salt og peber.
Pisk til æggene hænger sammen og er en ensartet masse
Hak halvdelen af urterne fint og tilsæt dem til æggemassen
Varm en pande til den ryger og tilsæt 1-2 spsk olie til at stege omeletterne i
Tilsæt 1⁄4 af æggemassen og lad det sætte sig lidt ligesom en pandekage
Forsigtigt løsn omeletten hele vejen rundt og fold til du har en “cigar”-lignede form. Lidt ligesom en rullet pandekage
Servér straks anrettet på de resterende urter
—————————————————————-
BAGT KARTOFFEL MED URTESMØR
(Fra ”Vild mad”, https://vildmad.dk/dk/opskrifter/bagt-kartoffel-med-urtesmor)
Ingredienser:
4 store bagekartofler
125 g saltet smør
Skal af 1⁄2 citron
1 dl urter – gerne en god blanding
En knivspids salt
En knivspids sort peber
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 225 grader.
Imens ovnen varmer skæres smørret i små tern og lægges i en skål.
Når ovnen er varm sættes kartoflerne i ovnen i et fad og bag dem i ca 60 min til de er møre.
Imens kartoflerne bages laves urtesmørret.
Hak urterne så fint du kan med en kniv og riv citronen på den fine side af et rivejern.
Rør smørret med den revet citronskal, de hakkede urter, 1⁄2 tsk salt og 1 knsp peber. Sørg for at smør, skal og urter er godt rørt sammen.
Sæt smørret i køleskabet til det skal bruges.
Når kartoflerne er dejlig møre efter ca 60 min. tages de ud af ovnen.
Skær et kryds i kartoflerne og tryk let i hver side så de åbner sig.
Anret urtesmørret på kartoflerne og servér straks.
—————————————————————-
URTEMUFFINS MED ÆG OG BACON
(Fra ”Vild mad”, https://vildmad.dk/dk/opskrifter/urtemuffins-med-aeg-og-bacon)
Ingredienser:
100 g bacon
1 løg
4 æg
4 spsk yoghurt
4 spsk mel
50 g parmesanost
6 dl blandede vilde urter – jo flere, jo bedre
En knivspids salt
En knivspids sort peber
Fremgangsmåde:
Start med at forvarm ovnen på 180 grader.
Skær bacon i tern og steg på en pande uden fedtstof i ca 6-8 min.
Imens bacon steger skal løget skrælles og hakkes fint.
Tilsæt løgtern til panden og steg med bacon i 2 minutter og tag det over i en skål og lad det afkøle.
Riv parmesanosten.
Pisk æg til det skummer og tilsæt yoghurt, mel, revet parmesanost og 1 tsk salt samt 1 knsp sort peber og pisk det godt igennem.
Hak urterne meget fint, og rør dem i æggemassen.
Rør til sidst det stegte bacon og løg i også.
Fordel massen i muffinsforme smurt med smør og bag dem ved 180 grader i 12-14 min.
Vend dem ud af formene og lad dem afkøle i 5 min. og servér.
—————————————————————-
Skvalderkål med salte honningsristede valnødder og sennepsvinaigrette
(Fra Plantemad i sæson, https://www.anjasuldrup.dk/salat-med-skvalderkaal/)
4 personer
Ingredienser:
Skvalderkål med salte honningristede valnødder
4 håndfulde nye skvalderkålsskud
1 dl valnødder (kan erstattes af andre nødder)
1 stor tsk honning
2 spsk vand
1 strøget tsk salt
Sennepsvinaigrette
0,5 dl koldpresset rapsolie
0,3 dl æblecidereddike
1 tsk sød sennep
1 tsk honning
0,5 tsk salt
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Rør honning og salt ud i vand.
Vend valnødderne i blandingen og kom fordel dem på en bageplade med bagepapir.
Ristes gyldne i ovnen – ca. 20 minutter – hold øje med dem!
Når afkølet, hakkes valnødderne groft.
Rør vinaigretten sammen (kan holde sig længe på køl i tætsluttende beholder).
Pluk skvalderkålen lige før servering, skyl dem i koldt vand og slyng dem fri for vand.
Anret skvalderkålen på en tallerken med de hakkede valnødder.
—————————————————————-
Skvalderkålspesto
(Fra Anemette Olesens bog ” Krydderurter i have og køkken”)
Ingredienser:
3 dl friske blade af skvalderkål
2 dl olivenolie
2 spsk. parmesanost
1 dl valnødder
2 spsk. solsikkefrø
1 tsk. urtesalt
2 fed hvidløg uden skal
Sådan gør du:
Kom alle dele i en foodprocessor, og findel til massen er jævn.
Kom pestoen i en skål og dryp brødskiver i pestoen, smør pesto på pizzabund eller ryst med i marinader.
Der kan tilsættes basilikum til opskriften, hvilket giver den velkendte smag af italiensk pesto.
Kan bruges til alt fra kødretter eller til at dyppe lidt brød i.
—————————————————————-
VELBEKOMME!