Nellike / Kryddernellike

Nellike – Kryddernellike (Syzygium aromaticum)

Kryddernellike-blomst
Kryddernellike-blomst
(billede af Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Public Domain)


Tørrede kryddernelliker
Tørrede kryddernelliker
(billede af CC BY 2.5)

Kryddernellike er et krydderi, der består af tørrede blomsterknopper fra nelliketræet Syzygium aromaticum i Myrte-familien. Træet kommer oprindeligt fra Molukkerne i Indonesien. (Kilde: Wikipedia)

Betegnelsen Eugenia caryophyllata kan også ses brugt.

Altså: Kryddernelliker er faktisk tørrede blomsterknopper fra nelliketræet. De stammer fra Kina og er et af verdens ældste krydderier. Nelliker har en stærk smag og er meget aromatiske. Kan anvendes i flæskesteg, supper, til syltning og så selvfølgelig i julens bagværk og gløgg. Ud over at have både smertestillende, antibakterielle og lokalbedøvende egenskaber, så skulle nelliker også være effektive mod blodpropper, kræft og sukkersyge. Desuden skulle de kunne afhjælpe mavegener som kolik og oppustethed. Nelliker indeholder bl.a. calcium, magnesium, kostfibre og C- og K-vitaminer. (Kilde: alt.dk)

Mange af os stikker de velduftende kryddernelliker i appelsiner ved juletid – en tradition, der faktisk stammer tilbage til 1600-tallet. Dengang var det ikke kun for at skabe en duft af jul, men nærmere fordi man ville fordrive »den anden duft« i hjemmet. Den karakteristiske duft og smag af kryddernelliker stammer fra de tørrede blomsters æteriske olie. De har et meget højt indhold af stoffet eugenol. Du kender duften af eugenol fra tandlægebesøg.

Og har du spist for meget og føler du dig oppustet, så lav en kop te, hvor du ekstra tilsætter et par nelliker. Samme te virker i øvrigt slimløsnende, du kan altså også bruge den, hvis du har tør hoste. Lad teen trække i fem minutter, og drik en kop tre gange dagligt.

Men du kan også gøre som i Frankrig, hvor man gerne stikker et par nelliker i et løg, når man laver simreretter. Og i Østen støder man dem i en morter, så de med måde kan bruges i risretter.

Og man kan i øvrigt købe den koncentrerede, æteriske olie fra kryddernellike i butikkerne. Den er god at have i dit hjemmeapotek. Specielt hvis du har problemer med tandpine. Kryddernellikens æteriske olieindhold eugenol gør at den virker meget stærkt smertestillende og bl.a. anvendes af tandlæger mod tandpine. Kom et par dråber af den æteriske olie på lidt vat, og læg det forsigtigt omkring den værkende tand. Den lindrende virkning kommer umiddelbart. (Kilde: Avisen.dk)

Nelliker / kryddernelliker har altså været kendt i det meste af verden gennem mange år – også i Danmark, helt tilbage til i hvert fald middelalderen (og måske endda før)……..

Henrik Harpestreng (1164-1244) var en dansk kannik og middelalderlæge, som i sin urtebog, eller lægebog om man vil, kaldet ”Liber Herbarum” blandt andet skriver om kryddernellike: ”Den er varm og tør, og spises den om morgenen, styrker den hjernen og uddriver ond stank fra hovedet. Den styrker brystet og stilner hoste. Tygges den med vin, letter den stemmen og uddriver mundens stank.”

Hildegard af Bingen (1098-1179) var en tysk abbedisse, mystiker, forfatter, læge og komponist. Hun skriver i sit skrift ”Physica” blandt andet om kryddernellike: ”Har man ondt i hovedet og man føler sig som en døv, bør man ofte spise kryddernelliker så vil man blive mere klar i hovedet. Får man sygdomme i indvoldene, bør man spise kryddernellike, og dette nedsætter hævelser. Har man ofte hikke spises kryddernellike dagligt i en hel måned.”

Vidste du:

– at forskere studerer nellikeolie (udvundet af de tørrede blomsterknopper) som en naturlig metode til at opretholde oral sundhed på grund af dens virkning på plak, tandkødsbetændelse og bakterier i munden

– at forskere har opdaget, at nellikeekstrakt er i stand til at bremse væksten af flere typer humane kræftceller, og at nellikeekstrakt også kan øge celledød i tyktarmskræftceller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait