Forglemmigej

Forglemmigej (Myosotis)Eng-forglemmigej (Myosotis palustris / Myosotis scorpioides) Kan forveksles med:Kærmindesøster (Brunnera macrophylla) Eng-forglemmigej(billede fra Wikimedia, CC BY-SA 3.0)Bakke-forglemmigej(billede af Fornax - Eget arbejde, CC BY-SA 3.0)Skov-forglemmigej(billede fra Wikimedia, CC BY-SA 3.0)Mark-forglemmigej(billede af I, Hugo.arg, CC BY-SA 3.0)Kærmindesøster(billede af UpstateNYer - Own work, CC BY-SA 3.0) Forglemmigej (Myosotis) er en slægt…

Lavendel, opskrifter

Opskrifter med lavendel Lidt generelt: Pluk lavendelblomster om formiddagen, hvor de er både tørre og saftspændte. Lavendelblade som krydderi Lavendelbladene bruges som krydderi til bl.a. lammekøllen sammen med rosmarin, og blomsterne i velduftende kager, til honning og olier. De spiselige blomster skal høstes, lige før de springer ud (altså inden…

Katost

Katost (Malva)Almindelig katost (Malva sylvestris)Moskuskatost (Malva moschata) Almindelig katost(billede af Belladonna2 - Eget arbejde, CC BY 3.0)Moskuskatost(billede af Rasbak at nl.wikipedia, CC BY-SA 3.0) Katost (Malva) er en slægt af stauder og enårige urter, som rummer 18 arter, der er udbredt i Europa, Asien og Nordafrika. Flere af arterne er…

Fuglegræs, opskrifter

Opskrifter med fuglegræs De helt nyplukkede og saftige blade fra fuglegræs er bedst at spise rå. Tænk på dem som en slags salat og glæd dig over fuglegræssets lækre, sprøde ærtesmag i salatskålen, hvor du kan blande dem med andre slags bladgrønt og friske urter. Eller brug fuglegræsset i en…

Fuglegræs

Fuglegræs, almindelig (Stellaria media) Fuglegræs(billede af Sten, CC BY-SA 3.0)Fuglegræs(billede af Kaldari - Own work, CC0) Almindelig fuglegræs eller fuglegræsfladstjerne er en 10-30 cm høj urt, der vokser på næringsrig jord. Den ligner skovfuglegræs, men er lysegrøn med kun 1,5-3,9 mm lange kronblade. Planten hedder Fuglegræs, fordi den er yndet…

Skovmærke, opskrifter

Opskrifter med skovmærke GENERELT: Når anemonerne blomstrer i skovbunden, står skovmærkerne ofte tæt ved med deres rosetformede blade og små, hvide blomster. I gamle dage blev planten bundet som kranse og brugt som luftfrisker i de små hjem eller små buketter blev gemt sammen med tøjet.Men skovmærke eller bukkar, som…

Skovmærke

Skovmærke / Bukkar (Galium odoratum) Skovmærke(billede af Jerzy Opioła - Eget arbejde, CC BY-SA 4.0)Skovmærke(billede fra Public Domain, Botanisk illustration fra Thomé, Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885) Den lille, næsten undselige plante i skovbunden vidner om forår. Og den dufter skønt, især tørret. Nogle vil måske tænke,…

Kodriver, opskrifter

Opskrifter med kodriver GENERELT: Den hulkravede kodriver egner sig til brug i maden. Både blade og blomster kan spises. Bladene er rige på C-vitamin. Bladene kan spises rå i salatblandinger. De kan også stuves som spinat eller bruges i farsretter og i madpandekager. De duftende blomster kan bruges til urtete,…

Kodriver

Kodriver, hulkravet / Primula (Primula veris) Synonymer:Primula officinalis (L.) (Sir John Hill, 1765)Primula veris var. officinalis L. (1753) Kodriver, af nogen kaldet Primula(billede af Steen Porse, CC BY 3.0) Hulkravet kodriver er en 10-30 cm høj urt, der vokser på næringsrig muldbund f.eks. i løvskove og på enge. Roden og blomsterne indeholder stoffer, som…

Følfod

Følfod (Tussilago farfara) Følfod(billede af Andreas Trepte - Eget arbejde, CC BY-SA 2.5)Følfod(billede af Enrico Blasutto - Own work, CC BY-SA 3.0) Følfod, også kaldet almindelig følfod, er en 10-15 cm høj urt, der især vokser på skrænter og i vejkanter. De cirka to centimeter brede, enlige, gule blomsterkurve kan…

Rød hestehov

Rød hestehov (Petasites hybridus) Rød hestehov(billede af BrianHansen at dansk Wikipedia, CC BY-SA 3.0)Rød hestehov(billede fra Wikipedia, CC BY-SA 3.0) Rød hestehov kaldes også for pestilensurt / pesturt eller tordenskræppe. Planten kom oprindelig til Danmark som lægeplante i middelalderen. Den kendes fra vikingetiden på Aarhusegnen. De knuste blade blev brugt…

Mælkebøtte, opskrifter

Opskrifter med mælkebøtte Lidt generelt: Mælkebøtter passer rigtig godt i en forårssalat, da du her kan få fat i de spæde blade, som endnu ikke er blevet bitre. Bladene indeholder desuden store mængder af A- og C-vitamin. Lav for eksempel en salat af med bøgeblade, mælkebøtter og jordbær. En mark…

Brændenælde, opskrifter

Opskrifter med brændenælde Lidt generelt: Brændenælder er især gode om foråret, men du kan faktisk plukke dem hele året rundt (hvis ellers de har de rigtige voksebetingelser). Brug gerne de nyeste skud/blade – og HUSK handsker (eller tag plastposer på hænderne – sæt en elastik el.lign. om håndleddet for at…

Birk, opskrifter

Opskrifter med birk Birkesaft-sirup (Fra Skoven i Skolen - https://www.skoven-i-skolen.dk/content/birkesaft-sirup) Du kan lave sirup af birkesaft, som du kan tappe fra et birketræ. Du kan tappe birkesaft mens saften stiger i birketræerne fra marts til de springer ud i begyndelsen af maj måned. Sådan gør du:Hæld birkesaften i gryden og…

Birk

Birk – Dunbirk – Hvid birk (Betula pubescens) Dunbirketræer(billede af Orcaborealis - Own work, CC BY-SA 3.0)Birkeblade(billede af Sten Porse - Eget arbejde, CC BY-SA 3.0) Birketræet er et af vores mest kendte træer – med sin hvide bark er den nem at genkende for de fleste. Netop barkens farve…