Hjemmelavede (jule-)gaver

(billede copyright Charlotte Gillesberg / Middelalderurter)

Står du og mangler en eller flere julegaver og savner inspiration, fordi du gerne vil give hjemmelavede gaver? Så kig med her!

Måske kan du ikke nå at strikke en sweater eller et par sokker, eller at hækle en smuk dug eller bordløber – men du KAN nå at lave et par hurtige spiselige gaver, der både kan glæde øjet, smagsløgene og maven.

En meget nærliggende ting at lave, når vi nu er gået ind i den kolde tid, er Fyrrenåle-te.

Måske ikke det første, der falder dig ind, når du ser et fyrretræ – men fyr har gennem århundreder været brugt i folkemedicinen. Fyrreskud indeholder nemlig C-vitamin og bitterstoffer.

Harpiksholdige fyrrespåner eller fyrreknaster blev i Jylland sat på brændevin og drukket mod kolik. På Fyn dryssede man ormemel fra gammelt fyrreved i brandsår. Generelt over hele landet har man brugt te lavet på knopperne mod skørbug og hoste. Dampdestillat af nåle og unge skud (fyrrenåleolie) har været hældt i kogende vand, hvorefter man indåndede dampene mod kighoste og anden hoste samt forskellige andre former for halsbesvær. (Kilde: Wikipedia.)

Selve ordet ’fyr’ er meget gammelt. Både bronzealdermanden og vikingen har formentlig sagt “fyr”, når de pegede på et fyrretræ. En del af de almindeligste danske plantenavne – deriblandt fyr – hører nemlig til de allerældste ord i sproget. Ordet ’skovfyr’ er formentlig brugt første gang i 1860 af botanikeren Rostrup. (Kilde: træ.dk.)

Du kan stadig plukke små grenspidser af fyrretræerne og tørre dem i ovnen ved så svag varme som overhovedet muligt – alternativt kan du bruge en tørremaskine/dehydrator – og bruge dem til denne opskrift på Fyrrenåle-te fra Cultivating Medicinal Herbs, som er en amerikansk side:

Mighty Pine Tea-opskrift:

  • 1 liter vand
  • Lille håndfuld fyrrenåle (ca. fem til syv grenspidser; friske eller tørrede)
  • 1½ spiseskefulde tørret pebermynte
  • 1 spiseskefuld tørret katteurt
  • Blandingen af urter kan kommes i lufttæt beholder og gives som gave!
  1. Kog fyrrenåle (toppe) i vandet i tyve minutter.
  2. Sluk for varmen, og tilsæt pebermynte og katteurt.
  3. Dæk og lad trække i yderligere 20 minutter.
  4. Si, og tilsæt honning, hvis det ønskes.

Fyrrenåle giver en duftende og opvarmende vintertids-te, der byder på en dejlig dosis vitamin C.
Ud over opskriften ovenfor passer fyrrenåle godt sammen med kanelbark og kardemomme.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

En anden dejlig ting at give i gave er Urte-sukker. Det kan laves både med grønne urter, med spiselige blomster og med krydderier.

Afhængigt af, hvilke urter, blomster og krydderier du vælger, kan urte-sukker bruges til forskellige ting. Det kommer vi ind på om lidt.

Du skal bruge: Foodprocessor (eller kraftig blender), urter/spiselige blomster/krydderier, lufttæt beholder.

Først skal du vælge, hvilken slags sukker du vil bruge. Du kan næsten bruge hvilken slags, du vil – for eksempel:

  • Rørsukker, brunt eller lyst
  • Råsukker (brunt sukker)
  • Stødt melis
  • Muscovadosukker (mørkt eller lyst)

Vær dog opmærksom på, at de mørke sukre ofte kan have en let karamelagtig smag – dette er værd at huske, når man skal blande det med urter eller blomster.

Så skal du vælge urt, blomst eller krydderi at blande i sukkeret. Det kunne for eksempel være:

  • Lavendel
  • Pebermynte
  • Grøn mynte (mildere end pebermynte)
  • Kryddernellike
  • Kanel
  • Rosenblade
  • Hyben

Både urter og blomster kan være friske eller tørrede – krydderierne er jo som regel tørret i forvejen.

Selve processen med at lave urte-sukkeret er nem nok:

  1. ¼ af sukkeret kommes i foodprocessor/kraftig blender sammen med den valgte smagsgiver og hakkes sammen i 10 til 20 sekunder.
  2. Tilsæt igen ¼ sukker og hak i 10 til 20 sekunder.
  3. Fortsæt på denne måde, til alt sukkeret er brugt; det skulle gerne give en fingrynet urte-sukker.
    Hæld det hele på et lufttæt glas.
  4. Kan bruges med det samme – eller stå et par dage, så smagen får tid til at udvikle sig.
  5. Opbevaret køligt og tørt kan det holde sig i hvert fald et par måneder.

Men blandingsforholdet er jo også vigtigt! Her skal du ofte prøve dig lidt frem, da smagen blandt andet afhænger af, hvad du bruger som smagsgiver.

Til ca. 200 gram sukker kan du prøve med en af følgende:

  • 1 teske kryddernellike
  • 1 teske hyben
  • 2 teskeer lavendel eller rosenblade
  • 4 friske blade pebermynte eller grøn mynte – eller ½-1 teske tørret pebermynte eller grøn mynte
  • ½ stang kanel knækket i mindre stykker

Og så lidt om, hvad de forskellige urte-sukre kan bruges til!

Myntesukker er lækkert drysset på frisk frugt eller rørt ud i varm chokolade om vinteren og iste om sommeren. Før du ved af det, vil du drysse myntesukker på alle mulige hjemmelavede lækkerier!

Hybensukker er en perfekt tilføjelse til rosenlatte blandet med vanilje og toppet med tørrede rosenblade.

Med hensyn til nellikesukker vil du opdage, at det tilføjer en vidunderlig smag af krydderi til kanelsnegle eller -snurrer, græskarbrød og andre lignende ting.

Lavendelsukker vil finde vej til dine smørrige sandkager, småkager, søde vaniljecupcakes og chokoladebrownies med dens velkendte bløde blomsterduft. Eller blive en fast bestanddel i din grundlæggende opskrift på mindre brød. Lavendelsukker har en unik smag, du sent vil glemme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.