Flere hjemmelavede julegaver

(Billede copyright Charlotte Gillesberg/Middelalderurter)

Står du og mangler en eller flere julegaver og savner inspiration, fordi du gerne vil give hjemmelavede gaver? Så kig med her!

Vi har tidligere givet idéer til spiselige julegaver, som kan laves i sidste øjeblik – her kommer lidt flere, både spiselige og ikke-spiselige.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Til brændeovnen eller pejsen

Lav en æske, kurv eller lignende med duftende ting til at bruge som duft, hvis modtageren har brændeovn eller pejs.

Ofte kan du finde mange ting lige ved hånden, der fungerer som en vidunderlig tilføjelse til denne fornøjelse ved ilden. Måske har du tørrede planter tilovers fra høsten eller endda i dvale i din have. Eller du har måske tørrede urter, der er langt over deres bedste alder. Her er nogle idéer:

Stilke og små grene af pebermynte, rosmarin, lavendel, fyr, gran, enebær og kanelstænger kan bruges til at skabe individuelle bundter af hver type plante bundet op med bånd eller sejlgarn. Tilføj en lille etiket til hver plante, hvis du vil.

Blomster, blade, bær og frø, såsom lavendel, fyrretræ, gran, enebær, salvie, nelliker og kardemomme kan samles i deres egne små poser eller minikasser for at blive smidt på ilden.

Fyld din valgte beholder med urtegodbidderne.

Tilføj nogle sidste detaljer ved at inkludere et par fyrrekogler og nogle dejlige langskaftede tændstikker.

Anvendelse: Placer din valgte ildstarter under kævlerne og tænd for urterne eller sejlgarn, der holder dem sammen.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Urtesalt

Hjemmelavet urtesalt er altid et hit som gave til den, der er glad for at hygge sig med madlavningen.

Du kan vælge urterne, så de passer til for eksempel kød eller fisk – eller lave nogle mere all round urtesalte. Her er nogle idéer:

Mors Eget Urtesalt

  • 100 g hørfrø
  • 2 tsk tørrede nasturtium blomster
  • 1 tsk tørret sellerifrø
  • 1 tsk tørret persille
  • 2 tsk tørrede hindbærblade
  • 2 tsk tørret løgpulver
  • 1 tsk tørret timian
  • 100 g groft lyserødt Himalaya-havsalt

Kom alle ingredienser i en foodprocessor og blend til den ønskede konsistens.
Hæld i en ren glaskrukke, sæt mærke på og stil på køl.
Bruges som prikken over i’et til hovedretter, grøntsager og æg.

Grønt Luksus Urtesalt

  • 200 g Himalaya havsalt
  • 2 tsk tørret mælkebøtteblad
  • 1/2 tsk tørret salvie
  • 1/2 tsk tørret basilikum
  • 1 tsk tørret persille
  • 2 tsk tørrede brændenælder
  • 1/2 tsk tørret dild
  • 1 tsk tørret purløg
  • 1 tsk tørret citronskal

Kom alle ingredienser i en foodprocessor og blend til den ønskede konsistens.
Denne opskrift kan bruges til fisk, æg og grøntsagsretter.

Lækkert Kryddersalt

  • 100 g groft havsalt
  • 1 spsk tørret salvie
  • 1 spsk tørret citronmelisse
  • 1 spsk tørret merian
  • 1 spsk tørret fennikel
  • 1 tsk tørret timian
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 1 tsk tørret oregano
  • 1 tsk tørret mynte
  • 1/2 tsk tørret sort peber

Kom alle ingredienser i en foodprocessor og blend til den ønskede konsistens.
En god all round blanding.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Honning med smag

En honningelsker vil være glad for at prøve noget nyt – og det kan du tilbyde med denne gave.

Det er let at lave en honning med smag af forskellige spiselige blomster eller urter – honningen kan efterfølgende bruges både i te og bagværk, men også ovenpå nybagt brød. Her er nogle idéer:

Rose & vanilje honning opskrift

Denne rose- og vaniljehonning er en vidunderlig gave til Valentinsdag eller når som helst på året. Nyd rose- og vaniljehonning i te, på toast eller direkte fra skeen. Opskriften giver ca. 250 gram.

Ingredienser

  • Beholder med låg
  • 1 spsk pulveriserede rosenblade
  • ½ vaniljestang
  • Ca. 250 g rå (uopvarmet) honning, gerne lokal

Vejledning

  1. Skær vaniljestangen op og skrab de små sorte vaniljefrø ud.
  2. Bland rosenblade, vaniljefrø og honning i en beholder.
  3. Sæt låget på beholderen og placer det i tørt, ikke for varmt og ikke i direkte sollys.
  4. Lad trække i et par dage eller en uge og nyd så.

Salvie honning

Denne honning kan lige nås inden jul, da den skal trække i hvert fald et par uger.
Salvie kan udskiftes – eller blandes – med de urter, der nævnes under opskriften.

Ingredienser

  • Glaskrukke – nyligt renset
  • Nok frisk salvie til at fylde ½ glasset eller nok tør salvie til at fylde ¼ af glasset
  • Nok lokal, rå (uopvarmet) honning til at fylde krukken til randen

Vejledning

  1. Rengør din krukke ved at dyppe den i kogende vand. Lad tørre.
  2. Hak din friske salvie så fint, du kan, og kom den i glasset, indtil den fyldes cirka halvvejs. Hvis du bruger tør skåret og sigtet salvie, tilsæt nok salvie til at fylde glasset ¼ af vejen.
  3. Fyld glasset til toppen med lokal rå honning og lad luftboblerne slippe af sig selv. Tilføj mere honning til toppen af ​​krukken og efterlade omkring 1 – 1½ centimeter frit øverst.
  4. Dæk glasset med et låg og lad det stå et køligt, mørkt, tørt sted i 2-4 uger.
  5. Brug efter behov.

Nogle andre krydderurter, der kunne være gode at tilføje, som du kan bruge ud over salvie, mens du følger måleretningslinjerne i opskriften ovenfor:

  • Ingefær er varmende for kroppen, smertestillende, antimikrobiel og smager fantastisk. Kombinationen af ​​ingefær og salvie er usædvanlig, men den vil helt sikkert behage ganen og ret effektiv.
  • Kanel er en anden sød, varmende, smertestillende, antimikrobiel urt, der er et almindeligt middel mod vira og velsmagende at starte op! (Og kanel kan bruges på andre tider end til jul!)
  • Rosmarin er en vidunderlig aromatisk, der kombinerer godt med salvie. De to sammen i en varm kop vand dufter guddommeligt og styrker både sindet og kroppen.
  • Lægestokroserod-pulver, morgenfrue, lavendel, violblade og andre afslappende urter kan hjælpe med at balancere og, afhængigt af mængden i formlen, modvirke salvies udtørrende effekt og hjælpe kroppen med at bevare den tiltrængte fugt.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Rosmarin olie

Rosmarinolie og anden krydderurteolie kan man bruge til dressinger, til at stege i, til at lave hjemmelavet mayonnaise og meget andet, hvor man ellers ville bruge olie.

Ingredienser

  • 3 dl olie (gerne smagsneutral)
  • 1 håndfuld frisk rosmarin
  • 1 nip salt
  • Blender
  • Beholder til opbevaring (gerne flaske)

Vejledning

  1. Pluk ‘bladene’ af rosmarinstænglerne og kom dem i en blender.
  2. Varm olien i en gryde til 50 grader og blend den så godt med rosmarin og lidt salt.
  3. Lad det løbe igennem et kaffefilter (det tager et par timer), og kom det så i en beholder, gerne en flaske, til opbevaring.
  4. Olien vil formentligt kun blive bedre og bedre og trække mere smag.

(Fra Anna Mad, https://anna-mad.dk/hjemmelavet-krydderolie-og-kryddersalt/)

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Hjemmelavet potpourri

I ”gamle” dage, da mormor og farmor var børn eller unge, havde mange hjem brænde-, koks- eller petroleumsovn. Og ofte brugte man at have et velduftende potpourri blandet med vand stående på ovnen for at få hjemmet til at dufte dejligt.

Andre steder brugte man et tørt potpourri, som stod for eksempel på badeværelse/toilet eller i entréen for at give behagelig duft i lige præcis dét rum.

Her får du lidt inspiration til moderne potpourri.

Æble-kanel Komfur Potpourri

Denne opskrift kræver tørrede ingredienser, så blandingen er holdbar, og man kan give den som gave. Men hvis du planlægger at bruge denne blanding selv med det samme, kan du bruge friske æbleskiver i stedet. Udbytte: En glaskrukke til ca. 400 g.

Ingredienser

  • 2 tørrede æbler
  • 4 stjerneanis
  • 50 g tørret ingefær
  • 6 kanelstænger
  • 60 g kryddernelliker

Vejledning

Dehydrer æblerne:

  • Forvarm ovnen til 120 grader C.
  • Mens du venter på, at ovnen bliver varm, skærer du æblerne i meget tyndeskiver og lægger skiverne på en bagepapirbeklædt bageplade i et enkelt lag. (For at forhindre æbleskiverne i at blive brune, dyp dem i en opløsning af 1 spsk eddike eller citronsaft pr. liter vand og dup dem derefter tørre, før du lægger dem på bagepladen.)
  • Bag i cirka 1 time, vend derefter skiverne og bag i yderligere en time. Tilberedningstid vil variere baseret på dine æbleskivers tykkelse, men de er færdige, når de har en læderagtig tekstur.
  • (Hvis du har en maddehydrator, kan du bruge den i stedet og følge instruktionerne i din manual.)

Lad æbleskiverne afkøle helt, før du tilføjer dem til din potpourri-krukke.

Blanding af Potpourri

Det er bedst at lægge ingredienserne direkte i krukken på en måde, der er en synlig fryd for øjet. Æbleskiverne og kanelstængerne fylder mest, og du kan udfylde hullerne med krydderier.

For at få en unik prik over i’et, så træk noget sejlgarn eller pyntebånd gennem en tørret æbleskive og bind den rundt om ydersiden af ​​krukken.

Brug af potpourri:

For at bruge din blanding skal du tilføje hele blandingen til en gryde eller crockpot, dække med vand og derefter simre på komfuret til og fra i et par dage. Sluk for varmen, hver gang duften bliver overvældende, eller hvis du føler, at dit hjem dufter tilstrækkeligt dejligt. Efter et par timer er gået, og lugten er falmet, tændes for varmen igen for en frisk omgang. Denne blanding holder 3-4 dage og bør opbevares i køleskabet natten over.

Når du har udvundet så meget af lugten som muligt, komposter dine brugte urter og krydderier.

Jule Potpourri

Denne Jule Potpourri-opskrift indeholder appelsiner, kanel, rosmarin og nelliker som giver en varmende, krydret blanding, der helt sikkert vil fylde dit hjem med jubel. Der er også tilføjet et drys friske tranebær for sæsonens farve. For at forlænge din potpourris holdbarhed kan du bruge tørrede tranebær og tørret rosmarin i stedet, men farven vil ikke være nær så levende. Udbytte: Ca. 400 g dekorativ krukke.

Ingredienser

  • 1 kop friske tranebær
  • 6-8 tørrede appelsinrunde
  • 4-6 kanelstænger
  • 3 kviste af frisk rosmarin
  • 50 g kryddernelliker

Vejledning

Dehydrer appelsinerne:

  • Forvarm ovnen til 90-100 g C.
  • Mens du venter på, at ovnen bliver varm, skærer du appelsinerne i meget tynde skiver og lægger dem på en bagepapirklædt bageplade i et enkelt lag.
  • Bages i cirka 2,5 time eller indtil appelsinskallerne er tørre og frugtkødet er gennemsigtigt. Drej med jævne mellemrum bagepladen, så frugten tørrer jævnt.
  • Fjern appelsinskiverne, når de er færdige, og lad dem køle helt af, inden du tilsætter dem til din potpourri-blanding.
  • (Hvis du ejer en fødevaredehydrator, kan du bruge den i stedet og følge instruktionerne i din manual.)

Blanding af Potpourri

Det er bedst at lægge ingredienserne direkte i krukken på en måde, der er en synlig fryd for øjet.

Sæt låg på glasset, og tilføj en etiket, hvis du vælger det. For en ekstra speciel finish, træk garn gennem en tørret appelsinskive og bind den rundt om toppen af ​​glasset.

Brug af Potpourri:

For at bruge, tilsæt hele blandingen til en gryde eller crockpot, dæk med vand og lad det simre til og fra i et par dage. Sluk for varmen, hver gang duften bliver overvældende, eller hvis du føler, at dit hjem dufter tilstrækkeligt dejligt. Efter et par timer er gået, og lugten er falmet, tændes for varmen igen for en frisk infusion. Denne blanding holder 3-4 dage og bør opbevares i køleskabet natten over.

Når du har udvundet så meget af lugten som muligt, komposter dine brugte urter og krydderier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.