Lavendel, opskrifter

Opskrifter med lavendel

Lidt generelt:

Pluk lavendelblomster om formiddagen, hvor de er både tørre og saftspændte.

Lavendelblade som krydderi

Lavendelbladene bruges som krydderi til bl.a. lammekøllen sammen med rosmarin, og blomsterne i velduftende kager, til honning og olier. De spiselige blomster skal høstes, lige før de springer ud (altså inden de er helt udfoldede). Det gøres ganske nemt, ved at rive blomsterne af stilkene med fingrene. Hvis der ryger en smule stilk med, gør det ingenting.

Sådan tørrer du lavendel

Efter at have høstet blomsterne skal de tørres et tørt, mørkt og ikke for varmt sted. Spred dem ud på fx en bakke, så de ikke ligger i et alt for tykt lag oven på hinanden. Hvis du ikke bruger alle de tørrede blomster med det samme, skal de opbevares tørt og mørkt, så bevarer de duften utroligt længe.

Te med lavendel

For et hurtigt og meget nemt lavendelpift, kan du lade en kop hvid eller grøn te trække med en halv teskefuld tørrede lavendelblomster og få en dejlig velduftende kop te – eventuelt sødet med lidt honning. Du kan også lave te udelukkende på lavendel, men smagen kan blive meget intens, hvis du lader den trække mere end to-tre minutter.

—————————————————————-

Lavendel sirup – amerikansk

(Fra The Herb Gardener – http://theherbgardener.blogspot.com/2013/04/lavender-syrup-recipe.html)

Lavendelsirup er et lækker akkompagnement til for eksempel din yndlings is-te. Det tilføjer sødme og en subtil blomsteraroma, som du vil nyde. Lavendelsirup er også en interessant tilføjelse til søde alkoholholdige drikkevarer.

Opskriften er virkelig enkel:

Ingredienser:
1 kop (236 g) vand
1 kop (200 g) sukker
4 spsk friske lavendelknopper (ca. 2 spsk tørrede)

Sådan gør du:
Varm alle ingredienser i en gryde – omrør, indtil sukkeret er opløst.
Si den varme sirup gennem tre lag med osteklæde (eller anden form for finmasket net).
Hold siruppen nedkølet. Den skulle kunne holde til et par uger i køleskabet.

Opskriften kan fordobles, og du kan let fryse en batch til senere brug.
Jeg kan godt lide at fryse enkelt portioner i isterningbakker og derefter overføre dem til fryseposer. Det er små lavendel-sukker-terninger som is.

—————————————————————-

Lavendel sirup – dansk

(Fra Valdemarsro – https://www.valdemarsro.dk/lavendelsirup/)

Ingredienser:
4 dl vand
400 g sukker
1 spsk glukosesirup
1 dl lavendelblomster

Sådan gør du:
Kom vand, sukker, glukosesirup og lavendelblomster i en gryde, kog op og lad det simre uden låg i 30-40 minutter.

Hold godt øje med det undervejs og tag løbende en tsk. sirup op, som kan køle af på en tallerken – når den afkølede test har let tyknet konsistens, er siruppen færdig og klar til at blive siet og hældt på flaske eller glas.

Opskriften giver ca 5 dl.

—————————————————————-

Alliancemarmelade med lavendel

(Fra Arla – https://www.arla.dk/opskrifter/alliancemarmelade-med-lavendel/)

Ingredienser:
600 g Blandede bær, fx ribs, solbær og hindbær
10 Stilke friske lavendler
300 g Sukker (ca. 3½ dl)
1½ tsk Geleringsmiddel til marmelade, fx melatin
1 tsk Atamon

Sådan gør du:
Skyl og nip bærrene. Befri lavendelblomsterne for stilken og smuldr blomsterne let. Læg bær, lavendler og sukker i en stor gryde og bring det i kog. Dæmp varmen og skum marmeladen. Lad det koge ved svag varme og uden låg i ca. ½ time.

Tag gryden af varmen og tilsæt geleringspulver og atamon. Lad marmeladen køle lidt og hæld den på atamonskyllede glas. Lad marmeladen køle helt af og luk glassene.

Tips
Når man sylter til længere opbevaring, er det vigtigt at redskaber og sylteglas er helt rene. Sylteglas skoldes og skylles med atamon. Chutney, pickles og marmelade, der er syltet under hygiejniske forhold, tilsat atamon og opbevaret uåbnet i køleskabet, kan holde sig mindst et år, ofte længere. Hver gang, der tages af sylteglasset, bør det være med en ren ske. Læg aldrig en rest pickles eller lignende tilbage i glasset, og stil ikke selve sylteglasset på bordet.

—————————————————————-

Lynhurtig lavendel-lemonade

(Fra Idenyt – https://www.idenyt.dk/haven/blomsterhaven/brug-lavendel-i-maden–fa-3-opskrifter-her/)

Ingredienser:
Saften fra 6 citroner
½ l vand
1 dl tørret lavendel
½-1 dl honning (alt efter smag)

Fremgangsmåde:
Skræl 2 af citronerne – evt. med et juliennejern. Kog vandet sammen med citronskallerne, og hæld de tørrede lavendel-blomster i. Skru ned for varmen, og lad blandingen simre i 10 min.

Hæld blandingen igennem et dørslag foret med et viskestykke. Tryk godt på skaller og blomster, for at få smagen med.

Hæld honning i den varme blanding. Rør, til honningen er opløst. Hæld citronsaften i. Nu skal lemonaden blot stå og køle af (ca. 1 time). Servér i høje glas med masser af is.

—————————————————————-

Lavendel-honning

(Fra Idenyt – https://www.idenyt.dk/haven/blomsterhaven/brug-lavendel-i-maden–fa-3-opskrifter-her/)

Ingredienser:
1 bæger mild, dansk honning
½-1 dl lavendel-blomster

Fremgangsmåde:
Varm honningen i en gryde over medium varme, indtil den er flydende.
Rør lavendel-blomsterne i, og lad blandingen afkøle i køleskabet natten over.
Opvarm lavendelhonningen ved medium varme, så den bliver varmet helt igennem og er tyndtflydende.
Hæld blandingen igennem en finmasket si og i et fint, rent glas med låg. Kassér blomsterne.

—————————————————————-

Lavendel Gelé

(Fra Syltedronningen – https://www.syltedronningen.dk/opskrift/lavendel-gele)

Ingredienser:
8 spsk tørrede lavendelblomster
250 ml vand
250 g syltesukker

Fremgangsmåde:
Bring vandet i kog og tilsæt lavendelblomsterne.
Kog sagte i 5 minutter med låg og si lavendelblomsterne fra.
Mål væsken, der skal være 250 ml, hæld tilbage i gryden og tilsæt syltesukker.
Kog op og kog i ca. 5 minutter uden låg.
Lav geleringstesten og kog længere hvis den ikke er klar.
Fjern skum om nødvendigt og hæld den varme gelé på steriliserede glas.
Læg et rent viskestykke over og lad glassene stå til næste dag før du sætter låg på.
Opbevar tørt og køligt.

‍Hvor længe kan det holde?
Kan holde op til 1 år tillukket og ca. 2-4 uger efter åbning.

Hvad skal jeg bruge det til?
Æblekage, til lammekød og i saucer, dressinger og som smagsgiver i gryderetter.

‍Tip: Du kan koge på blomsterne 2 gange selvom anden gang ikke er helt så kraftig i smagen som første gang.

—————————————————————-

VELBEKOMME!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.