Martsviol, opskrifter

Opskrifter med (marts-)viol

De smukke blomster vil pynte, ikke bare i en potte på bordet, men også på og i din mad!

(Fra ”Vild mad”, https://vildmad.dk/dk/ravarer/viol)

HÅNDTERING
Martsviol har en flygtig aroma, som ikke klarer tilberedning. Derfor skal den helst bruges frisk, tørret eller gennem udtræk af smagen. Du kan bevare smagen ved tørring, gennem infusion eller ved at lave et udtræk i alkohol, eddike eller vand.

ANVENDELSE
I det salte køkken er martsviol især god at parre med skaldyr, hvor blomstens lette smag understreger sødmen og det let metalliske i skaldyrene. Den er også god til hvide fisk. Ud over det kan du bruge martsviol i salater som et sødt-syrligt element eller som friskt indslag til forskellige oste. En viol-eddike kan du bruge til at give et blomsteragtigt præg til mange friske forårs- og sommerretter. I det søde køkken kan du bruge martsviol som parfumeret pynt og sødligt indspark. Den passer især til fede fløde- eller æggebaserede tilberedninger som is eller flødekager. Det er klassisk at lave kandiserede violer, som også gør sig godt i desserter og kager. En viol-infusion i vand kan du bruge som basis til marmelade eller gele. Martsviol kan også bruges til at lave en likør eller snaps.

OPBEVARING
Opbevar martsviol med et let fugtigt klæde i en lukket pose eller lufttæt kasse i grøntsagsskuffen i dit køleskab. De skal helst bruges hurtigst muligt, men holder sig normalt friske i mellem tre og fem dage.

ERSTATNINGSMULIGHEDER
Martsviol kan erstattes med hybenrose, der har noget af den samme blomstrede og parfumerede smag.

—————————————————————-

Brug af viol i maden

(Fra Naturalmedicinalherbs.net , http://www.naturalmedicinalherbs.net/herbs/v/viola-odorata=sweet-violet.php)

Unge blade og blomsterknopper – rå eller kogte. Normalt tilgængelig hele vinteren. Bladene har en meget mild smag, selvom de snart bliver ret hårde, når de bliver ældre. De giver en meget god salat, hvor deres milde smag gør det muligt for dem at blive brugt i større mængder, mens andre stærkere smagende blade derefter kan tilføjes for at give mere smag. Når de tilsættes i suppe, tykner de på omtrent samme måde som okra. Anvendes også som aroma i buddinger osv. En te kan laves af bladene.

Blomster – rå. Bruges til at dekorere salater og desserter. En sød mild smag med en delikat parfume. Blomsterne er en særlig velkommen dekoration til salatskålen, da de fås i slutningen af vinteren. Blomsterne bruges også frisk til smag og konfekture. En beroligende te kan fremstilles af blade og blomster. En bladekstrakt bruges til at sætte smag på slik, bagværk og is.

—————————————————————-

Violsukker

(Fra ”Vild mad”, https://vildmad.dk/dk/opskrifter/violsukker)

Ingredienser:
1 dl sukker
1 dl violblomster (eller hybenrose)
1 dl frisk kornblomst
1 knivsspids salt

Udstyr:
Blender
Sylteglas

Fremgangsmåde:
Kom salt, blomster og sukker i blenderen og blend til det er en samlet lilla masse.
Fyld massen på sylteglas. Det kan bruges i op til et år.

—————————————————————-

Violsirup, opskrift 1

(Fra Alletiders Kogebog, https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/29175/violsirup-viol-sirup)

Ingredienser:
Et par håndfulde violblomster
5 dl. vand
250-300 g. sukker
atamon eller spiritus til skylning af flasker

Fremgangsmåde:
Kog vandet ind med sukker, til det tykner. Lad siruppen køle af, og tilsæt violblomsterne.
Hæld siruppen på skoldede flasker skyllet med atamon eller spiritus, og luk dem til med det samme.
Lad siruppen trække nogle uger, så får den en meget fin og diskret smag af viol.
Violsirup er måske ikke den store smagsoplevelse, men den er yndig og særdeles dekorativ.

—————————————————————-

Violsirup, opskrift 2

(Fra Kildemarksgaard, http://kildemarksgaard.dk/blog/violsirup/)

Ingredienser:
Et par håndfulde violblomster
5 dl vand
200 g rørsukker

Fremgangsmåde:
Kog vand og sukker til en tyk sirup. Lad siruppen køle af og tilsæt violblomsterne.
Hæld siruppen i et rent og skoldet syltetøjsglas (evt. skyllet med atamon), og luk glasset til med det samme.
Lad siruppen trække i nogle uger – så får den en meget fin violsmag.

—————————————————————-

Violsyltetøj

(Fra Gnomeshome.dk, http://gnomeshome.info/arkiver/1040)

Ingredienser:
Ca. 2 glas rørsukker (farin kan bruges)
1 spsk vand
4-5 økologiske appelsiner eller citroner
En pæn skål violblomster (kan også plukkes vildt)
(Evt. mandler, valnødder, ingefær)

Fremgangsmåde:
Ca. 2 glas sukker og et spiseske vand i gryden, helst en gryde med tyk bund, sæt ganske lidt varme på, indtil sukkeret smelter.
Imens tages øko-appelsiner eller -citroner (4-5 stk), som skæres i stykker med skrællen på.
Når siruppen er klar ( = sukker smeltet), tilsættes appelsiner eller citroner og forsæt med lidt varme ca. 20 min.
Hvis du vil bruge ekstra ingredienser – hak og tilsæt dem også.
(Nogle gange tilsætter vi også mandler eller valnøder (hakker dem lidt), ingefær.)
Når der er gået ca. 20 – 30 minutter, tilsættes da violer og omrøres forsigtig med træske.
Vent 5-10 minutter og sluk for varmen.
Når det er afkølet, hældes over i glas og opbevares i køleskabet.
Perfekt til ostemad og forskellige desserter, is, yoghurt, pandekage osv.

—————————————————————-

KANDISEREDE VIOLER

(Fra Bagvrk.dk, https://bagvrk.dk/kandiserede-violer/)

Ingredienser:
Helt udsprungne violer, Viola odorata (eller andre spiselige blomster)
En æggehvide
Flormelis

Fremgangsmåde:
Pisk æggehviden til let skum. Det skal ikke blive stift, men du skal bryde de hinder, som er i æggehviden. Du kan fint piske med et håndpiskeris. Det vil være flydende under skummet og det er helt fint. Rør i æggehviden engang imellem, så du kan få fat i den flydende hvide og ikke kun “tørt skum”.
Sigt flormelis ud på et stykke bagepapir. Dyp en viol i æggehvide og dyp eller vend den i flormelis.
(Jeg forestillede mig, at jeg skulle sigte flormelis over med en lille si, men det var nemmere at dyppe blomsten i flormelisen.)
Læg violerne på et stykke bagepapir på en bageplade og fortsæt, til du har brugt alle violerne. Blomsterne må ikke røre hinanden på pladen.
Sæt pladen med violerne i ovnen ved 60° varmluft, og lad dem tørre i 2-3 timer, til de er helt tørre og nemt slipper bagepapiret. Knæk stilkene af de tørre blomster.
Opbevar dine kandiserede violer i et tætsluttende glas, og glæd dig til at pynte dine kager med dem.

—————————————————————-

VELBEKOMME!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.