Brændenælde, opskrifter
Opskrifter med brændenælde
Lidt generelt:
Brændenælder er især gode om foråret, men du kan faktisk plukke dem hele året rundt (hvis ellers de har de rigtige voksebetingelser). Brug gerne de nyeste skud/blade – og HUSK handsker (eller tag plastposer på hænderne – sæt en elastik el.lign. om håndleddet for at holde dem på plads).
Pluk helst nælderne et godt stykke fra nærmeste befærdede vej.
For at undgå, at brændenælderne brænder, når du skal bruge dem til mad, skal du lige blanchere dem: Hæld kogende vand over nælderne, lad det trække ca. 1 minut, og hæld så vandet fra igen.
Her er opskrifter til både forret, hovedret OG dessert – alt sammen med brændenælder!
—————————————————————-
Stuvede brændenælder
(Fra Coop – https://opskrifter.coop.dk/opskrifter/stuvede-braendenaelder-3952)
Brændenælder er rige på vitaminer og mineraler og koster dig ikke andet end en tur i haven med hansker på. Smagen minder lidt om spinat, og kan du lide spinat, men ikke tåle det, kan du bruge brændenælder i stedet for.
Ingredienser:
(4 personer)
8 dl. Fløde
Salt, peber og muskatnød
Løg og hvidløg efter smag
8 håndfulde Blancherede brændenælder
4 knsp. Sukker
8 dl. Vand
Sådan gør du:
Blanchering: Kom 2 dl vand i kog med 2 spsk. salt og smid de vaskede brændenælder ned i 30 sekunder – læg dem herefter direkte over i et koldt vandbad. Når bladene er afkølede, presser du vandet ud af nælderne og hakker dem groft.
Smelt en klat smør på panden og tilsæt hakket hvidløg eller løg efter smag.
Når de er gyldne, tilsætter du de hakkede brændenælder. Lad det stege i et par minutter.
Krydr med salt, peber og muskatnød. Hæld herefter 2 dl fløde i.
Lad det koge ind i 10-15 minutter, til det har en fast konsistens.
Kom en knivspids sukker i.
Servér – for eksempel til frikadeller med hakkede urter i.
—————————————————————-
Nældekål – fra Simon Paullis Urtebog 1648
(Fra Coop – https://opskrifter.coop.dk/opskrifter/naeldekaal-fra-simon-paullis-urtebog-1648-3619)
Mange af vore bedsteforældre har kendt den skik, at der Skærtorsdag skulle serveres en ret af syv slags kål. Baggrunden var en forestilling om, at hvis man spiste nældekål om foråret, undgik man sygdomme det kommende år.
Tilbage i tiden dækkede begrebet ’kål’ over meget mere, end hvad vi kalder kål i dag – i middelalderen var det også ting som brændenælder og skvalderkål og faktisk alle grønne urter.
Ingredienser:
(4 personer)
De spæde skud af 200 g Brændenælde
100 g Kvan
150 g Humleskud
50 g Persille
200 g Kørvel
100 g Havesyre
200 g Mælkebøtteblade
1 l. Vand
40 g Smør eller 1/2 dl olivenolie
1 l. Mælk
100 g Hvedekrumme uden skorpe
Salt og peber
Sådan gør du:
Urterne skylles, blancheres og kommes i et dørslag, afsvales og hakkes groft.
Put det hakkede grønt tilbage i gryden med en halv liter af blancheringsvandet.
Koges ved svag varme i ca. 15 min.
Hvedekrummen opblødes i mælken og blendes.
Smør tilsættes retten.
Jævn retten med hvedekrumme.
Koges igennem ca. 5 min.
Smages til med salt og peber.
TIP: Du kan bruge andre urter end de, der er nævnt i opskriften – eller for eksempel bruge mere brændenælde.
—————————————————————-
Brændenældepesto
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/10665/-opskrifter/Braendenaeldepesto)
Ingredienser:
100 g brændenælder/2 håndfulde (de friske skud)
½ fed hvidløg
1 spsk. parmesanost
4 valnødder el. 1 spsk pinjekerner el. 10 hasselnødder el. 6-8 mandler
2 tsk. Citronsaft
½- 1 dl. Olivenolie afhængig af den ønskede konsistens
Salt og peber
Kogende vand
Sådan gør du:
Skyl de friske brændenælder og hæld kogende vand over.
Lad det trække i 5 min.
Hæld vandet fra og blend brændenælderne med ost, nødder, citronsaft, olie.
Smag til med salt og peber.
—————————————————————-
Pappadelle (pasta) med brændenælde og citron
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/9931/Pasta-opskrifter/Pappadelle-med-braendenaelde-og-citron)
Ingredienser:
(4 personer)
250 g. pappadelle (eller andet frisk båndspaghetti)
Saft og skal af 1 økologisk citron
100 g. chorizopølse (kan erstattes af anden pølse)
3 store fed hvidløg
3 spsk. olivenolie
2 spsk. reven parmesan
2 tsk. salt
3 håndfulde brændenældeblade
1 lille håndfuld basilikumblade
Fremgangsmåde:
Skyl nældebladene godt, og kog dem herefter i 2 minutter. Blend nælder, basilikumblade, hvidløg, saft og skal af citron, olivenolie og salt.
Skær chorizopølsen i små tern og riv parmesanen.
Kog pappadellen i 4 minutter og vend den herefter i de blendede krydderier.
Anret med chorizopølsen og drys med parmesan.
Serveres som forret eller som hovedret med salat og groft brød som tilbehør.
—————————————————————-
Pastasalat med brændenælde
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/3577/Salat-opskrifter/Pastasalat-Med-Braendenaelder)
Ingredienser:
(4 personer)
500 g brændenælder (unge skud)
350 g båndspaghetti
100 g bacon
olie
salt og peber
100 g parmesanost
Fremgangsmåde:
Brændenælderne skyldes & skoldes i 2 min i spilkogende vand tilsat salt. Lad brændenælderne dryppe af & blend dem.
Kog pastaen, gerne i samme kogevand.
Skær baconen fint & steg den i olie.
Når baconen har taget farve, tilsættes de blendede brændenælder, halvdelen af osten samt salt & peber.
På dette tidspunkt er pastaen forhåbentlig færdigkogt & kan blandes med nældesaucen.
Tilsæt evt. en klat smør & drys resten af parmesanosten over.
Serveres lunt med flutes til.
—————————————————————-
Sommersund suppe
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/9672/Billig-mad-opskrifter/Sommersund-suppe)
Her får du mulighed for virkelig at smage på naturen!
Ingredienser:
(4 personer)
Ca. 3 dl. grofthakket nye skud af brændenælder, vejbred, tusindfryd, nye skud af skvalderkål og unge bøgeblade
2 pak. bacon
3 fed hvidløg (+/- efter smag)
5 store gulerødder
2 porre
2 løg
3 bladselleri
2 liter vand
1 terning hønsebouillon
Fremgangsmåde:
Blancher alle urterne (hæld kogende vand over dem, og hæld det fra igen efter et minuts tid).
Hak bacon og løg i tern og svits det i gryden.
Hak alle grøntsagerne og urterne groft og kom det i gryden sammen med vand og hvidløg.
Smag til med bouillon, salt og peber.
Lad simre i 30 minutter.
Serveres varmt.
Kom evt. nogle kerner, ristet i olie med salt, henover suppen i tallerkenen.
Server evt. flute til.
—————————————————————-
Brød med brændenælde og tang
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/10046/Bagvaerk-opskrifter/Broed-med-braendenaelde-og-tang)
Ingredienser:
50 g. gær
6 dl. lunken vand
2 spsk. rapsolie
1 tsk. kryddersalt
1 tsk. rørsukker
2 spsk tørrede pulveriserede brændenældeblade
2 spsk. tørret sort tang
600 – 650 g. økologisk hvede eller speltmel
Fremgangsmåde:
Overhæld tangen med kogende vand og lad den trække i 5 minutter, og hæld herefter vandet fra.
Imens opløses gær i vandet, og der tilsættes olie, salt, peber, brændenælde og den udblødte tang.
Tilsæt mel og ælt dejen godt, og lad den herefter hæve i 30 minutter.
Dejen slås ned og æltes godt igen. Formes til 2 brød, og efterhæver i 30 minutter.
Bages ved 200 grader i ca. 45 minutter.
—————————————————————-
Brændenældesuppe 1
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/2211/Boern-opskrifter/Braendenaeldesuppekan-laves-i-naturen.)
Den helt enkle udgave!
Ingredienser:
(4 personer)
150 unge skud eller topskud og blade brændenælder
1 stort finthakket løg
Evt. finthakket hvidløg
1 l vand
2 bouillonterninger
Fremgangsmåde:
Find et godt sted med brændenælder. Tag handsker på og ærmerne godt ned over armene.
Pluk de nye skud og blade.
Skyl nælderne og pil bladene af stænglerne.
Hak løget fint.
Kom evt. et finthakket hvidløg i.
Brændenælderne blandes med det finthakkede løg og svitses i smør.
Vand og bouillon hældes over.
Suppen koger i ca. 10 min.
Server evt. flute og hvidløgssmør til.
—————————————————————-
Brændenældesuppe 2
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/10663/-opskrifter/Braendenaeldesuppe)
Også en enkel version!
Ingredienser:
(4 personer)
200 g friske nye brændenældeskud
1 hakket løg
1 fed hakket hvidløg
2 bouillonterninger
10 g smør
1 liter vand
Fremgangsmåde:
Pluk friske nye brændenældeskud med handsker på langt fra veje og andre forurenede steder.
Skyl de friske nye brændeskud og hak dem fint i en foodprocessor.
Svits løg og hvidløg i smør. Tilsæt brændenælderne, vand og bouillonterninger og lad suppen koge i 10 min.
Blend herefter suppen.
Serveres med lunt flute med smør på.
—————————————————————-
Brændenældesuppe 3
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/1905/Billig-mad-opskrifter/Braendenaeldesuppe)
En mere fyldig version!
Ingredienser:
(4 personer)
1 porre
2 kartofler
2 gulerødder
1 spsk. olie
1 l suppe/bouillon
50 g nælder (2 dl)
50 g skvalderkål (2 dl)
salt, peber
evt. 2 blødkogte æg
Fremgangsmåde:
Porren skæres i tynde skiver.
Kartofler og gulerødder skæres i tern.
Urterne svitses et par minutter i olie.
Suppen tilsættes, og det koges i 10 min.
Nælder og skvalderkål skylles godt, hakkes fint og tilsættes. Kog videre i 10 min.
Suppen smages til med salt og peber.
Blødkogte, halverede æg kan serveres på suppen når den er hældt op i tallerkener. Er også fortrinlig uden.
—————————————————————-
Brændenældegryde
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/3877/Specielt-opskrifter/Braendenaeldegryde-(Trangia))
Ingredienser:
(2 personer)
½ l brændenælder (topskud)
6 kartofler
½ løg
salt, peber
lidt olie
Fremgangsmåde:
Kartoflerne koges og moses.
Løget hakkes fint og svitses til de er klare. Brændenælderne skylles grundigt, koges, vandet hældes fra og de hakkes fint.
Derefter blandes de med kartoffelmos og løg. Smag til med salt og peber.
Kan med fordel laves på Trangia (stormkøkken) på en skovtur!
—————————————————————-
Grøn kartoffelmos
(Fra Maduniverset.dk – https://www.maduniverset.dk/opskrift.php/9983/Groensager-opskrifter/Groen-kartoffelmos)
Ingredienser:
(4 personer)
1½ kg. kartofler
2 spsk. smør
1 dl. kartoffelvand
1 -1½ dl. mælk
2 store håndfulde brændenældetopskud
Salt
Og godt med peber
Fremgangsmåde:
Skræl og kog kartoflerne. De må godt være “gamle”. Og kom de skyllede brændenældetopskud i kogevandet 2-3 min før kartoflerne er møre.
Blend kartofler, brændenælder, smør, kartoffelvand, mælk. Tilsæt salt og peber efter behag.
Serveres som tilbehør til hovedret, eller som ret i sig selv.
Husk at gemme rester. Mosen kan sagtens genanvendes.
—————————————————————-
Brændenældepandekager
(Fra Alletiders Kogebog – https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/19265/braendenaeldepandekager)
Ingredienser:
3 æg
150 g. hvedemel
5 dl. mælk
0.5 tsk. salt
2 spsk. smeltet smør
3-4 dl. hakkede (let kogte / blancherede) brændenælder
Fremgangsmåde:
Æg, mel og lidt af mælken røres sammen, salt og resten af mælken tilsættes.
Der røres godt i dejen, derefter tilsættes brændenælder og det smeltede smør.
Bages lysebrune.
Smager dejligt med tyttebærsyltetøj og måske cremefraiche.
Kan også bruges som madpandekager fyldt med f.eks. stegt hakket kød og grønsager.
—————————————————————-
VELBEKOMME!