Muskat / Muskatnød

Muskat (Myristica Fragrans) – Muskatnød

Muskatnød
Muskatnød
(billede af Public Domain)

Muskatnød (muskat) et krydderi der forhandles både hel og som pulver (pulveriseret nød som er kernen fra frugten eller pulveriseret muskatblomme som er den tørrede frøkappe med mildere smag end nødden). Muskat kommer fra muskatnøddetræet (Myristica fragrans), der er hjemmehørende i Molukkerne (krydderiøerne).

Muskat anvendes især til osteretter, mælkesaucer, kålretter, kartoffel- og grønsagsretter. Fx lasagne, stuvet hvidkål og stuvet spinat. Men også fars, pølser og lammekød krydres ofte med reven muskatnød.

Som hel nød holder den sig meget længe, som pulver mister den hurtigt sin specielle aroma. Krydderiet kan anvendes i kartoffelretter, urtesupper, grønsagsretter og osteretter, kødfars og fiskefars. Det er ofte et karaktergivende krydderi til f.eks. stuvning. Muskatnød og muskatblomme kan også anvendes til desserter og bagværk.

Muskat indeholder æteriske olier og aromatiske forbindelser. Nedbrydningsprodukterne af de aromatiske forbindelser har samme virkning i kroppen som amfetamin og muskat i større mængder kan derfor virke euforiserende.

Muskatnødden var i middelalderen og renæssancen en af verdens mest eftertragtede luksusvarer, og dannede centrum i langvarige konflikter mellem Portugal, Spanien, Holland og England. (Kilde: Wikipedia)

Sunde fordele ved muskatnød:

Beroligende, stimulerende, afslappende, anti-inflammatorisk, antiseptisk, bakteriedræbende, etc.

Muskatnød menes at være godt for hjernen, øge blodcirkulationen og give dig mulighed for at koncentrere dig bedre.

Muskatnød er også effektiv til behandling af menstruationskramper, muskel og ledsmerter, da det er en fremragende sedativ.

Muskatnødder kan hjælpe med at løsne slim på grund af fx forkølelse, dette er grunden til, at det bruges i mange hostesafte.

Muskatnøddepulver (ca. 5 til 10 gram), blandet med æblejuice eller banan, anvendes som et specifikt middel mod diarré forårsaget af fordøjelsesbesvær.

Muskatnødder hjælper med at fjerne dårlig ånde. Det er også antiseptisk i naturen og er effektivt mod tandpine og ømme gummer. (Kilde: Billignaturmedicin.dk)

Så den lille hårde nød er ikke så dårlig at have i krydderiskabet derhjemme!

Men allerede tidligt kendte man faktisk nogle af de gode egenskaber, som muskat gemmer på – se bare her:

Henrik Harpestreng (1164-1244) var en dansk kannik og middelalderlæge, som i sin urtebog ”Liber Herbarum” blandt andet skriver om muskat: ”Den er våd og varm, og spises den om morgenen, styrker den hovedet, der af for megen udsvævelse og druk er medtaget. Hvis den om morgenen blandes med salt, styrker den hjertet, som er svækket af en eller anden skræk og uddriver frugt fra hjertet. Spist om morgenen, tillader den ikke nogen stank at komme ind i hovedet. Muskatblommer blandet i vin styrker det elskende hjerte meget, hvis de spises.”

Hildegard af Bingen (1098-1179) var en tysk abbedisse, mystiker, forfatter, læge og komponist. Hun skriver i sit skrift ”Physica” blandt andet om muskat: ”Når man spiser muskat, åbner man sit hjerte. Bland muskat med kanel og kryddernellike, og findel disse. Rør dette med mel og vand, og spis dette for at fjerne bitterhed fra hjerne og hjerte. Men man er lammet i hjernen, bør man blande muskat med galangarod, og derefter blande vejbred og gladiolus plus salt. En drik tilberedes af dette, og indtages i små slurke.”

Vidste du:

– at hvis du har svært ved at sove om natten, så drik en kop mælk med muskatnøddepulver. Dette vil hjælpe dig med at opnå afslapning og vil fremkalde søvn

– at muskatnød kan lindre mavesmerter ved at fjerne den overskydende gas fra dine tarme

– at muskatolie kan lindre smerter fra ømme led, gigt, sår, muskelsmerter og andre lidelser

– at i oldtiden brugte romerske og græske civilisationer muskatnød som en form for hjerne tonic

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.