Katost, opskrifter

Opskrifter med katost

GENERELT:

Du kan spise bladene og blomsterne rå eller tørre dem.
Bladene afgiver slim ved kogning, så de kan i sammenkogte retter fungere jævnende.

Kog te på de tørrede blade og blomster eller brug de unge, friske blade og blomster i salater – blomsterne desuden som pynt på desserter og kager.
Blade og blomster tilsættes supper, stuvninger og gryderetter, hvor de både tilfører smag og fylde og har en fortykkende virkning, for eksempel i ragouter, grønsagsupper og simremad.

Opbevar almindelig katost i en lukket pose eller lufttæt kasse i grønsagsskuffen i dit køleskab, hvor planten holder i op til ti dage.

Blomsten kan erstattes med kornblomst, bladene af strandbede. (Kilde: Vildmad.dk)

Hele planten indeholder slimstoffer, som særligt er brugt af mange veganere som erstatning for æggehvider og flødeskum, da slimstofferne kan trækkes ud af planten og piskes til skum. Tørrede blade kan også bruges til at tykne saucer og gryderetter. Man kan derfor tørre en portion og male dem til et fint grønt pulver, der kan gemmes, til lejligheden byder sig. Derudover siger nogen, at bladene kan koges for at frigive slimstofferne, som kan bruge til at lave en vegansk erstatning for æggehvider og derved lave Marsh Mallow (som er det engelske navn for katost). (Kilde: Snilde.dk)

Katost er ifølge Anemette Olesen (fagbogsforfatter; har skrevet meget om urter) den lækreste spinatplante, og de umodne frø smager af hasselnødder.

Katost skal helst koges eller tilberedes på anden måde – den kan for eksempel stuves.

—————————————————————-

Syltede katost-frugter

(Fra Snilde.dk – http://snilde.dk/katost-frugter-saadan-bruger-du-dem/)

De små katost-frugter kan syltes.

Sådan gør du:

En hurtig måde at sylte sone katostfrugter er ved at opløse lige dele eddike, vand og sukker, måske over lavt blus.
Lad eddikelagen køle af inden den hældes over de afplukkede frugter.
Lad dem stå og trække i mindst en dag eller gem dem til vinter.

De syltede frugter kan bruges i salater eller som et syrligt tilbehør til gryderetter.

—————————————————————-

Katost-te

(Fra Bedrelivsstil.dk – https://bedrelivsstil.dk/fem-tips-saadan-lindrer-du-bronkitis/)

Te brygget på katost skulle kunne lindre bronkitis.

Ingredienser:
5 spiseskefulde tør katost te
En liter vand

Sådan gør du:
Hæld teen og vandet i en gryde og bring det i kog.
Lad det langsomt koge i mindst 20 minutter.
Sød det efter din smag.

—————————————————————-

Host-ikke-mere-te

(Fra Letliv.dk – https://www.letliv.dk/sund-og-skoen/sundhed/tid-til-urte-te)

Lindrende, hvis hoste og forkølelse er en realitet.

Ingredienser:
Lige dele af: Kamilleblomster, vejbredblade, timianblomster og -blade, almindelig katostblomster, anisfrø og knust, hel kanel.

Sådan gør du:
Når du vil lave en kop te, skal du til en liter kogt vand bruge tre store spiseskefulde af blandingen og lade teen trække i 5-10 minutter under låg.

—————————————————————-

Infusion (langtidstrukket) te af katost

(Fra BabaMail – https://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=28313)

Teer, der har trukket længe, er ifølge mange urtespecialister særdeles effektive.

Fremgangsmåde:

Tag en håndfuld vaskede blade og blomster og læg dem i en gryde fyldt med vand.
Kog vandet med urterne og lad koge i ca. 10 minutter.
Når du er færdig, skal du slukke for varmen og lade planten brygge natten over.
Næste dag: Si væsken og drik den enten varm eller kold.
Kan sødes med honning efter smag.

—————————————————————-

Let middelhavssalat med katost

(Fra BabaMail – https://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=28313)

Ingredienser:
250 gram vaskede katostblade
200 gram yoghurt
2 hvidløgsfed, knuste
½ tsk salt
¼ citron presset
½ tsk chili, hakket
1-2 spsk ekstra jomfru olivenolie

Sådan gør du:
1. Vask katostbladene grundigt for at fjerne snavs.
2. Kog en liter vand i en gryde, og tilsæt katost, så den koges i cirka 5 minutter.
3. Skyl derefter katostbladene under koldt vand fra hanen.
4. Skær derefter bladene i strimler og læg dem i en serveringsskål.
5. Tilsæt salt, citron og olivenolie, og bland alle ingredienserne sammen.
6. I en separat skål blandes yoghurten med de knuste hvidløgsfed.
7. Hæld yoghurtsaucen over bladene og pynt med chilien.

—————————————————————-

Diæt kyllingefad med tomater og katost

(Fra BabaMail – https://www.ba-bamail.com/content.aspx?emailid=28313)

Ingredienser:
1 spsk olivenolie eller vegetabilsk olie
4 stykker kyllingebryst (ca. 500 gram)
1 hvidløgsfed finhakket
½ tsk tørret oregano
½ tsk salt
¼ tsk peber
¼ kop tør hvidvin eller vand
2 skiver tomater
170 gram katostblade

Sådan gør du:
1. Varm olien i en non-stick stegepande eller gryde over medium varme.
2. Drys kyllingebryst-stykkerne med hvidløg, oregano, salt og peber, og kom dem i gryden.
3. Steg kyllingen i 15-20 minutter, sørg for at vende kødet mindst en gang.
4. Kom vin / vand og tomatskiver i gryden og fortsæt med at tilberede under et låg.
5. Efter 2-3 minutters kogning af tomaterne, tilsæt katostbladerne, læg låg på gryden igen og fortsæt med at koge i 2-3 minutter, eller indtil katostbladene er bløde.
6. Tag både kyllingen og grøntsagerne af varmen, anbring dem på en tallerken og spis væk!

—————————————————————-

Suppe med katost

(Fra Henriette’s Herbal Homepage – https://www.henriettes-herb.com/faqs/medi-2-21-mallow.html)

Ingredienser (6-8 personer):
1 stort løg
1 stor tomat
2 paprika / peberfrugter, gerne af forskellige farver
½ bundt selleri
4 gulerødder
3 store kartofler
3 hvidløgsfed
olivenolie til at dække bunden af ​​din suppegryde
6 kopper vand tilsat 2 spsk. af sojasovs af god kvalitet eller den samme mængde kyllingebouillon
2 tsk. salt plus sort peber efter smag
2 store håndfulde rene, katost blade og / eller rødder

Sådan gør du:
Skær løget i tern – hak tomat, peberfrugter, selleri, gulerødder og kartofler.
Sautér løgene, tilsæt de andre grøntsager, når løgene begynder at brune.
Hak hvidløg fint; tilsæt de sauterede grøntsager, når de ser gyldne ud og begynder at lugte kogt.
Tilsæt vand og krydderier. Kog det i 15-20 minutter.
Et dejligt touch på dette tidspunkt er at blende de kogte grøntsager med noget af suppen og komme den blandede masse tilbage i gryden. Børn sætter især pris på blendede supper.
Hak katostblade i smalle bånd: Skiv fint, hvis du bruger rødder. Kom dem i gryden og kog yderligere 10 minutter.
Serveres med croutons eller hakket persille, eller bare som den er.

—————————————————————-

VELBEKOMME!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.