Koriander

Koriander (Coriandrum sativum)

Koriander
Koriander
(billede af Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Public Domain)

Koriander (i USA kaldet Cilantro; i England kendt som Kinesisk Persille) er en et-årig urt i familien Apiaceae. Alle plantedele er spiselige, men de friske blade og de tørrede frø (som krydderi) er de dele, der traditionelt anvendes til madlavning.

De fleste mennesker opfatter smagen af korianderblade som en syrlig, citron / lime-smag, men en mindre gruppe på ca. 3–21% af de testede mennesker (afhængigt af etnicitet) synes, at bladene smager som opvaskesæbe, knyttet til et gen, der registrerer nogle specifikke aldehyder, der også bruges som lugtstoffer i mange sæber og vaskemidler.

Koriander er hjemmehørende i regioner, der spænder fra Sydeuropa og Nordafrika til det sydvestlige Asien. Det er en blød plante, der vokser til 50 cm høj. Bladene er varierende i form, bredt fligede ved plantens basis og slanke og fjedrende højere på de blomstrende stængler. Blomsterne bæres i små skærme, hvide eller meget lyserøde, asymmetriske, med kronbladene vendt væk fra midten af skærmen, længere (5–6 mm) end dem, der peger mod den (kun 1-3 mm i længden). Frugten er en kugleformet, tør spaltefrugt med en diameter på 3–5 mm. Pollenstørrelse er ca. 33 mikron.

Selvom planten er hjemmehørende i Iran, vokser koriander vildt over et bredt område i Vestasien og Sydeuropa, hvilket giver kommentaren: “Det er svært at definere nøjagtigt, hvor denne plante er vild, og hvor den først for nylig har etableret sig.” Femten udtørrede frugter blev fundet i det neolitiske B-niveau i Nahal Hemar Cave i Israel, som muligvis er det ældste arkæologiske fund af koriander. Cirka en halv liter korianderfrugter blev fundet i Tutankhamons grav, og fordi denne plante ikke vokser vildt i Egypten, fortolker Zohary og Hopf dette fund som et bevis på, at koriander blev dyrket af de gamle egyptere.

Koriander ser ud til at være blevet dyrket i Grækenland siden mindst andet årtusinde f.Kr. En af de lineære B-tabletter udvundet fra Pylos henviser til arten som dyrket til fremstilling af parfumer; planten blev tilsyneladende brugt i to former: som et krydderi i form af dens frø og som en urt til mad i form af ​​dens blade. Dette ser ud til at blive bekræftet af arkæologiske beviser fra den samme periode; de store mængder af de arter, der blev hentet fra et tidligt bronzealderlag ved Sitagroi i Makedonien, kunne pege på dyrkningen af ​​arten på det tidspunkt. (Kilde: Wikipedia UK)

Men man bruger jo også koriander i dag – især får den folk til at tænke på mellemøstlig og asiatisk mad. Og koriander er faktisk en ganske sund sag, selv om mange ikke bryder sig om smagen

De mange sundhedsfordele ved koriander kan ses ved dens rigdom af næringsstoffer. De mest fremtrædende er: Zink – Calcium – Jern – Fosfor – A-vitamin – B-vitamin – Kalium – Magnesium – C-vitamin – K-vitamin.

Alle disse stoffer gør koriander til en meget effektiv plante: stimulerende, modvirker kramper, vanddrivende, bakteriedræbende, giver en god smag. Den er ideel til at bekæmpe sygdomme som diabetes, salmonellainfektion, og mange andre infektioner som skyldes bakterier. (Kilde: BedreLivsstil.dk)

Tilbage i tiden var koriander også kendt – se bare her:

Henrik Harpestreng (1164-1244) skriver i sin urtebog, eller lægebog om man vil, kaldet ”Liber Herbarum” blandt andet om koriander: ”Den er kold og tør, og stødt med vin eller eddike uddriver den spoleorm. Stødt med honning og tørrede vinbær er den god for bylder, når det lægges på. Den hjælper på bulne testikler, og drikkes frøene med vand standser det diarré. Den, som har feber hver tredje dag, skal spise 3 korn af koriander, og før man skælver, er soten fordrevet. Den, som spiser for meget af denne urt, fanger død og ilde sygdomme.”

Henrik Smid (ca. 1495-1563) skriver i sin bog ”En Skøn Lystelig Ny Urtegaard” i 1546 blandt andet om koriander (Coriander): ”Bruges kun til udvortes brug, hvor den køler og tørrer. Det modne frø har varmende egenskaber og bruges indvortes mod dårlig mave, og som ormemiddel samt til at fremme menstruation. Den grønne og friske koriander virker ved forkert tilberedning berusende.”

Vidste du:

– at i lang tid er koriander blevet brugt i traditionelle lægemidler som et antiinflammatorisk, smertestillende middel og antibakterielt middel

– at det for nylig har vist sig, at koriander faktisk kan virke antioxidant, antidiabetisk, leverbeskyttende, antibakterielt og svampedræbende

– at på grund af den lette indsamling af planten og dens udbredelse og også bemærkelsesværdige biologiske nyttighed, er denne plante blevet både mad og medicin i mange dele af verden

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait