Mælkebøtte, opskrifter

Opskrifter med mælkebøtte

Lidt generelt:

Mælkebøtter passer rigtig godt i en forårssalat, da du her kan få fat i de spæde blade, som endnu ikke er blevet bitre. Bladene indeholder desuden store mængder af A- og C-vitamin. Lav for eksempel en salat af med bøgeblade, mælkebøtter og jordbær.

En mark fyldt med solgule mælkebøtter er noget af det smukkeste at betragte om sommeren. Pluk i den gule blomst, og du har det fineste ‘drys’ til både salater og kager.

Men HUSK: Mælkebøtter er nogle af de første blomster, der kommer frem – lad være med at plukke alt, husk at efterlade nok til bier, humlebier med mere – det er deres ”madpakke”, du spiser af, når du plukker mælkebøtter (og andre tidlige blomster)!

—————————————————————-

Mælkebøttechips

(Fra Samvirke – https://samvirke.dk/artikler/mad-med-maelkeboetter-saadan-hoester-og-tilbereder-du-den-gule-ukrudtsplante)

Hvad med at byde på en omgang salte mælkebøttechips?

Ingredienser:
20 flotte mellemstore mælkebøtteblade
Lidt olivenolie
Salt

Sådan gør du:
Skyl mælkebøttebladene, og dup dem tørre.
Kom dem i en skål, og vend dem grundigt i lidt olie og salt.
Bred dem ud på en bageplade med bagepapir, og bag dem i ovnen ved 200 grader i ca. 5 minutter.
Hold øje med dem, så de ikke bliver brændte.

—————————————————————-

Mælkebøttesaft 1

(Fra Samvirke – https://samvirke.dk/artikler/mad-med-maelkeboetter-saadan-hoester-og-tilbereder-du-den-gule-ukrudtsplante)

Til dine mælkebøttechips kan du servere en forfriskende mælkebøttesaft – men du skal lave den dagen før!

Ingredienser:
200 mælkebøtteblomster
5 dl vand
5 dl sukker

Sådan gør du:
Nip de gule kronblade af mælkebøtteblomsterne, så de grønne »bunde« på blomsten ikke kommer med, da det gør saften bitter.
Kom de gule blade i en skål, der kan tåle varme, eller et stort syltetøjsglas.
Kog vand og sukker op, og hæld det over bladene. Lad det trække til dagen efter.
Si saften på andendagen, og lad den koge kort op.
Rens og skold saftglas grundigt, og hæld saften på.

—————————————————————-

Mælkebøttesaft 2

(Fra Alletiders Kogebog – https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/17377/maelkeboettesaft)

En anden version af mælkebøttesaft.

Ingredienser:
50-70 mælkebøttehoveder
10 dl. vand
1-2 dl. honning
Saft af 1 citron

Sådan gør du:
Mælkebøttehovederne knipses af planten, uden at stilken kommer med. da saften ellers kan blive bitter. De sættes over at koge i vandet ca. 15 minutter.
Hovederne sies fra, og saften smages til med sødt og surt f.eks. honning og citronsaft.
Mælkebøttesaften bliver flot mørkegul og kan fortyndes efter smag.
Af saften kan der laves en udmærket vin.

—————————————————————-

Mælkebøtte-fritter

(Fra Snilde.dk – http://snilde.dk/maelkeboette-fritter/)

Mælkebøtteblomsterne kan du også fritere!

Ingredienser:
40 mælkebøtteblomster
4 dl (250 g) hvedemel
3 æg
3 dl mælk eller vand
2 spsk smeltet smags neutral olie
0,5 tsk sukker
0,5 tsk salt

Sådan gør du:
Pisk æggene sammen med mel, salt og sukker.
Opvarm olien og tilsæt den i æggeblandingen. Pisk det godt sammen.
Tilsæt mælken eller vandet lidt ad gangen og pisk til massen er lind og ensartet.
Skyl mælkebøtteblomsterne grundigt inden tilberedning.
Dyp nu mælkebøtte blomsterne i dejen og steg dem gyldne på let olieret pande.
Når fritterne er færdige kan de drysses med salt og timian eller sirup alt efter om man er til det søde eller salte.

Servér f.eks. en Sauce Tatar til:
Ingredienser:
2 spsk mayonnaise (Hjemmelavet eller den fra Hellmans)
3 spsk creme fraiche eller græsk yoghurt
1 tsk grovkornet sennep
1 spsk hakkede små drueagurker
1 tsk fint hakket løg
1 spsk fint hakket kapers
1 tsk hakkede krydderurter som persille, ramsløg, dild eller kørvel.

Sådan gør du:
Rør mayonnaisen sammen med creme fraiche og sennep.
Rør resten af ingredienserne i og smag til med salt og peber.

—————————————————————-

Mælkebøtteblomst-syltetøj

(Fra Alletiders Kogebog – https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/16198/maelkeboetteblomstsyltetoej-confiture-aux-fleurs-de-pissenlits)

Ingredienser:
250 g. mælkebøtte blomster (plukket lige før de skal bruges)
1½ l. vand
750 g. sukker for hver liter saft du får efter kogning
Saft af 1 citron
2 appelsiner

Fremgangsmåde:
Vask appelsinerne godt og skær dem i småstykker uden at skrælle dem. Vask også mælkebøtteblomsterne godt og tør dem lidt i et blødt viskestykke.
Kog dem i vandet sammen med appelsinerne i en time, dræn dem gennem en si.
Mål saften du får ud af det, tilsæt citronsaften samt den rigtige mængde af sukker.
Kog endnu en time.
Køl syltetøjet af før du putter det i steriliserede glas.

—————————————————————-

Stuvede mælkebøtterødder

(Fra Alletiders Kogebog – https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/17379/stuvede-maelkeboetteroedder)

Også mælkebøttens rødder kan bruges til mad!

Ingredienser:
(1 portion)
200 g. mælkebøtterødder
1 l. letsaltet vand
1.5 dl. mælk
2 spsk. hvedemel
25 g. smør
salt
peber

Fremgangsmåde:
Mælkebøtterødderne koges i to hold letsaltet vand.
Rør mælken ud med melet til en glat jævning og kog rødderne heri i 5 minutter.
Tilsæt smør og smag stuvningen til med salt og peber.

—————————————————————-

Mælkebøtte-likør (for de voksne)

(Fra Alletiders Kogebog – https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/22314/maelkeboettelikoer-maelkeboette-likoer)

Så er der noget for de voksne!

Ingredienser:
3 håndfulde af det gule på blomsterne
0.33 l. vodka 42%
2 dl. sukker
Saft af ½ citron

Fremgangsmåde:
Kom blomsterne i et stort glas med tætsluttende låg. Hæld sukker, citronsaft og vodka over og luk låget.
Lad alt trække i ca. 10 dage. Si og hæld på flaske. Kan drikkes næsten med det samme.

—————————————————————-

Mælkebøttehonning 1

(Fra Alletiders Kogebog – https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/33346/maelkeboettehonning-ii)

Dette er rigtig honning “tilsat” smag af mælkebøtter – og den nemmeste version af mælkebøttehonning.

Ingredienser:
20 udsprungne mælkebøtteblomster
1 bøtte flydende honning

Fremgangsmåde:
Pluk 20 udsprungne mælkebøtteblomster. Lad dem tørre natten over.
Pluk kronbladene af, hæld 1 bøtte flydende honning over.
Honningen er færdig, når kronbladene har suget honningen og er faldet til bunds.
NB! Pluk mælkebøtterne væk fra veje, sprøjtede marker, og hundetis

—————————————————————-

Mælkebøttehonning 2

(Fra Hannemad.dk – https://www.hannemad.dk/maelkeboette-honning/)

Denne version giver en mere “ægte” hjemmelavet “honning” med smag af mælkebøtter.

Ingredienser:
(4 glas)
12 dl. mælkebøtter (kun det gule i blomsten)
12 dl. vand
6 dl. rørsukker
1 dl. citron saft
1 brev geleringspulver (22 g)

Fremgangsmåde:
Pluk friske gule mælkebøtter. Pluk gerne de store, da der er mere smag i dem.
Vask dem forsigtigt og tag derefter alt det gule ud af blomsterne. Det grønne må ikke komme med, da det er bittert.
Kog blomsterne i vandet i 10 min.
Si blomsterne fra og kom væsken tilbage i gryden.
Tilsæt citronsaften.
Bland sukkeret sammen med geleringspulveret.
Lad væsken komme op og koge.
Hæld sukker og geleringspulveret i under kraftigt omrøring. Koges derefter i ca. 20 min.
Test om det er stift nok ved at tage lidt op på en tallerken med en ske, er det stivnet efter et par sekunder, er det færdigt.
Hæld honningen på atamon skyllede glas og køl det ned.

—————————————————————-

Veganske mælkebøtte-”honning” – flydende

(Fra Plantepusherne – https://plantepusherne.dk/vegansk-honning/)

Dette er en ægte, vegansk “honning”.

Ingredienser:
(ca. 7,5 dl)
100 mælkebøttehoveder (ca 100 gram gode mellem/store hoveder) – plukket forsigtigt!
2 æbler (ca 500 gram) skåret i både – uden kerner
30-40 rapsblomstertoppe eller en håndfuld mælkebøtteblomster til
1 L vand
1/2 dl friskpresset citronsaft
9 dl sukker
En mikromy salt – en lille bitte knivspids

Fremgangsmåde:
Puk blomsterhovederne og kom dem i et dørslag hvor de rystes bankes og stilles til side så alle smådyr kan kravle ud. Undlad at skylle dem, da du skyller nogle af alle de gode smagsstoffer ud.
Fjern så meget af de grønne blade, du orker. Bunden kan skæres eller klippes af for at undgå for meget pillearbejde.
Kom blomster, æblebåde samt citron i en mellemstor gryde og overhæld med vand. Kom låg på og lad det simre i 20-30 minutter.
Si ingredienserne fra og kom saften tilbage i gryden sammen med sukker og salt. Lad det dampe forsigtigt ind UDEN LÅG til ønsket konsistens. Du må kun røre rundt lige i starten for at opløse sukkeret, men undlad at røre herefter. For at undgå at få det for varmt er det nemmest at holde en temperatur hvor siruppen knapt nok bobler i hvert fald hen mod slutningen.
BEMÆRK AT KONSISTENSEN KUN KAN BEDØMMES I DEN NEDKØLEDE SIRUP!
Lad det køle ned og hæld det i passende, skoldede beholdere. Opbevar dem koldt. De kan også kommes i fryseren og da de ikke bliver faste ved frysning kan de bruges direkte fra frys.

Rapsblomsterne kan erstattes af flere mælkebøttehoveder eller andre polenfyldte SPISELIGE blomster. Det vil selvfølgelig ændre smagen lidt.
Æbler kan sådan set også udelades, de giver bare en mere interessant smag. Reducér i så fald mængden af vand og tilføj evt. en lille dl god æblemost samtidigt med sukkeret
Krystallisering: HVIS du oplever at siruppen krystalliserer kan det skyldes at du har rørt for meget rundt og/eller haft for meget sukker ifht. blomster-juice dvs. at den er kogt for meget ind.
Holdbarhed Den holder lææænge fordi sukkerindholdet er så tårnhøjt. Også ved stuetemperatur.

—————————————————————-

Sauterede mælkebøtter med æg

(Fra Abeautifulplate.com – https://www.abeautifulplate.com/sauteed-dandelion-greens-with-eggs/)

OBS: 1 kop = ca. 2,5 dl

Ingredienser:
4 kopper hakket mælkebøttegrønt, med tykke stængler fjernet (ca. 1-2 store klaser)
2 spsk usaltet smør, klaret smør eller ghee
1 stor porre, kun hvide og lysegrønne dele, finthakket
4 store æg
1/4 kop smuldret fetaost

Fremgangsmåde:
Bring en stor gryde saltet vand i kog.
Tilsæt hakket mælkebøttegrønt og blanchér i 1 til 2 minutter.
Pres mælkebøtterne grundigt ved hjælp af en træ-ske og pres så meget væske af som muligt.
Smelt smør eller ghee i en sautépande, der er sat over på medium varme. Kom porrerne i smørret, kog indtil de er møre, ca. 5 minutter, omrøres lejlighedsvis.
Tilføj de drænede mælkebøtter en håndfuld ad gangen. Kog hver håndfuld indtil den er mør, og tilføj derefter mere.
Når mælkebøtterne er møre, slås æggene ud på panden oven på det grønne. Top med fetaost og steg tildækket, indtil æggenes hvide har sat sig – omkring 5 minutter.

—————————————————————-

Vil du have flere opskrifter med mælkebøtte?

Så er der masser at finde, men flest på de amerikanske sider.

Prøv bare at google ”Dandelion recipes”, og du vil finde opskrifter på mælkebøttemjød, småkager med mælkebøtter, mælkebøttegelé og meget, meget andet!

—————————————————————-

VELBEKOMME!

2 Replies to “Mælkebøtte, opskrifter”

  1. I skriver klaret smør eller ghee. Er det ikke det samme? Kan i fortælle mig hvorfor man skal bruge usaltet smør til ghee? Tak for god inspiration til brug af mækebøtter

    1. Hej Annie.

      Undskyld sent svar 🙂 Og dejligt at høre, at du kan bruge vores inspiration!

      Om der er forskel på ghee og klaret smør diskuteres mange steder. Nogle siger, at ghee er klaret smør, der har fået lov til at “stege” videre og dermed karamelisere mere.
      Jeg ved, at der mange steder står, at man skal bruge usaltet smør til ghee, men en del opskrifter siger, at man sagtens kan bruge saltet smør. Så det er sandsynligvis en smagssag.

      Med venlig hilsen
      Landsbyheksen / Charlotte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.