Skovmærke, opskrifter

Opskrifter med skovmærke

GENERELT:

Når anemonerne blomstrer i skovbunden, står skovmærkerne ofte tæt ved med deres rosetformede blade og små, hvide blomster. I gamle dage blev planten bundet som kranse og brugt som luftfrisker i de små hjem eller små buketter blev gemt sammen med tøjet.
Men skovmærke eller bukkar, som den også kaldes, kan fint bruges i køkkenet, hvor dens søde og parfumerede aroma kan bruges til flere forskellige formål.
Finthakket skovmærke kan drysses over desserter, tilsættes kagedej, bruges i drinks eller røres i fede, flødebaserede dessertcremer.
Man kan også lade et par stilke trække et par dage i vodka eller snaps, en drik, der i gamle dage gik under navnet majsnaps.
Skovmærken bruges også i Tyskland og Frankrig. Franskmændene bruger planten i pølser og desserter, mens tyskerne bruger den i deres Maitrank, som er en forfriskende sommerdrik bestående af hvidvin, sukker, citronskiver og friske skovmærkeblade.
Skovmærkens smag er allerbedst lige før, den blomstrer. (Kilde: Madogvenner.dk)

Skovmærke kan du finde i det meste af landet. Det er en hårdfør plante, der kan lide fugtig muldjord og gerne står, hvor blade får lov at formulde i skovbunden. I modsætning til mange andre urter trives den i skyggen, hvor den tit danner et grønt tæppe mellem træerne. Kig efter skovmærke i skove, hegn, grøftekanter og parker.

Hele planten kan du plukke fra marts til oktober, men den er især aromatisk og smagfuld lige inden og mens den blomstrer. Blomstring sker typisk fra maj til juli, men nogle gange blomstrer skovmærke helt til oktober. (Kilde: Vildmad.dk)

—————————————————————-

Skovmærke-pannacotta

(Fra Vildmad.dk – https://vildmad.dk/dk/opskrifter/skovmaerkepannecotta)

Ingredienser:
(2 personer)
50 g sukker
4 blade husblas
250 ml piskefløde
250 ml ymer
En håndfuld skovmærke (eller mjødurt)

Sådan gør du:
Varm fløde, skovmærke og sukker i en gryde. Lad det nå kogepunktet.
Sluk for varmen og lad det trække i ti minutter.
Mens fløden trækker, kommer du de fire blade husblas i en skål med koldt vand. Lad husblassen bløde op i en skålen til den er helt blød.
Når husblassen er helt blødt op, skal de vrides for vand.
Si fløden og tilsæt de fire blade husblassen i den lune væske. Når husblassen er fuldkommen opløst, tilsættes en kvart liter ymer.
Rør det hele godt sammen og hæld massen i dybe forme.
Stil disse på køl. De er klar til servering efter mindst to timer.

TIPS
Servér pannacottaen med syltede bær, ristede nødder, hyldeblomstsirup eller andet topping.

—————————————————————-

Skovmærke-te

(Fra Aarstiderne.com – https://www.aarstiderne.com/opskrifter/opskrift/skovmaerke-te1)

Prøv en dejlig ægte forårs-te!

Ingredienser:
1 lille kanelstang
½ lime
5 g skovmærke
3 kryddernelliker
½ l kogende vand

Sådan gør du:
Hæld kogende vand over ingredienserne, og lad det trække et par minutter.
Tip: Skovmærke skal være frisk og aldrig tørret.

—————————————————————-

FOR DE VOKSNE:

Skovmærke-vin

(Fra La Menagerie – http://lamenagerie.dk/skovmaerker/)

Prøv at lave din egen Skovmærke-vin – som er det samme som tysk Maitrank / Maiwein / Maibowle.

Sådan gør du:
Til skovmærke-vin skal du bruge 2 ca. 10-15 cm lange skovmærker og en flaske tør hvidvin, fx Frascati – og den må endelig ikke være for ”god”, for efter 2-3 timer, er smage ændret til skovmærke-vinsmag.
Alkoholen trækker de æteriske olier ud af skovmærken og giver vinen en overraskende ”fedme”.
Du kan eksperimentere lidt med trækketiden, men der er ikke gode erfaringer med at lade vinen trække med skovmærke i mere end 6 timer.
Og efter Sankt Hans er det slut med at lave Mai Trank. Urten ændrer karakter og de æteriske olier trækker ikke ud på samme måde.

—————————————————————-

FOR DE VOKSNE:

Skovmærke-snaps

(Fra Home & Garden/Råd til haven – https://www.homeandgarden.dk/skovmaerke-snaps/)

Også snaps kan få dejlig forårssmag.

Ingredienser:
1 flaske vodka (70 cl., min 37 %)
Et stort glas med skruelåg på mindst 1 liter
Skovmærke-planter

Sådan gør du:
Hele planten (undtagen roden) skal bruges.
Den skal plukkes tidligt på foråret før blomstringen. Det vil være ca. midt i maj måned.
Eventuelt frasorteres planter med blomst. Resten skylles under den kolde hane og rystes for vand. Planten skæres i en længde på 10 cm. Doseringen er ca. 20 stk. planter af 10 cm, som overhældes med en flaske vodka.
Den skal trække i ca. 2 døgn og filtreres herefter.
Snapsen kan drikkes umiddelbart efter, at den har hvilet i 14 dage.
I starten er farven meget smuk lysegrøn (som foråret), men den ændrer sig senere til lys gul.
Smagen vil være forårsagtig.

—————————————————————-

Skovmærke-is 1

(Fra Smag For Livet – http://www.smagforlivet.dk/materialer/skovm%C3%A6rke)

En lækker dessert – og her skal du være tidligt ude, for skovmærkeplanterne skal tørres først.

Ingredienser:
3 æggeblommer
100 g sukker
350 ml mælk
250 ml fløde
1 g tørret og blendet (pulveriseret) skovmærke

Sådan gør du:
Bring mælk i kog.
Pisk æggeblommer og sukker luftigt.
Hæld den kogende mælk i æggesnapsen.
Hæld massen tilbage i gryden og varm den forsigtigt op ved lav varme. Det skal ikke koge. Rør konstant til massen bliver lidt tykkere (omkring 10-15 minutter).
Køl af.
Tilsæt tørret og blendet skovmærke, når massen er kølet af.
Hæld massen i en ismaskine og kør til isen har sat sig (hvis I ikke har en ismaskine, kan I også stille den i fryseren og blot røre i den med jævne mellemrum).
Stil isen i fryseren til den skal serveres.

—————————————————————-

Skovmærke-is 2 – med bagte rabarber og crumble

(Fra Mikkel Bækgaards Madblog – https://www.mikkelsmadblog.dk/skovmaerkeis-bagte-rabarber/)

En anden opskrift på en lækker dessert – i en lidt mere udvidet form!

Ingredienser, skovmærke-is:
1 håndfuld skovmærke – gerne med blomster og det hele
2,5 dl piskefløde
2,5 dl sødmælk
5 æggeblommer
110 g sukker

Sådan gør du:

1. Kom fløde og mælk i en gryde sammen med skovmærke. Varm det langsomt op til kogepunktet. Lige, når det begynder at boble, tager du gryden af varmen.

2. Kom den varme fløde-mælk i en blender sammen med skovmærken og blend rigtigt godt. Si herefter mælke-fløden tilbage i gryden, så de små stykker skovmærke ikke kommer med.

3. Pisk æggeblommer og sukker grundigt, så sukkeret bliver opløst.

4. Varm den siede mælkefløde op igen, så det næsten koger. Hæld den forsigtigt over i skålen med æggeblommer og sukker og rør godt rundt. Hæld det hele tilbage i gryden.

5. Varm forsigtigt iscremen op under piskning, indtil den første boble begynder at vise sig og cremen tykner. Tag den straks fra varmen.

6. Kør iscremen på en ismaskine, til den er tyk og cremet og softiceagtig, og kom den herefter i fryseren til yderligere indfrysning. Du kan også godt lade være med at køre cremen på en ismaskine, men så er det ud og røre hver halve time, mens isen fryser – og det gider du ikke rigtigt, og resultatet bliver ikke så godt. Så skynd dig ud at købe en ismaskine, hvis du ikke har en.

Ingredienser, bagte rabarber:
500 g rabarber
200 g sukker

Sådan gør du:

1. Rens rabarberne og skær dem i passende stykker. Kom dem på et stykke bagepapir i et ildfast fad og drys sukkeret over.

2. Bag rabarberne ved 175 i ca. 20-25 minutter, til de er møre, men ikke er splattet helt ud. Lad dem køle af.

Ingredienser, crumblekage:
100 g blødt smør
1 håndfuld mandler
50 g sukker
125 g fuldkornsmel (eller alm hvedemel)

Sådan gør du:

1. Hak mandlerne groft.

2. Kom alle ingredienserne i en skål og ælt godt sammen.

3. Kom crumbledejen ud i et lag på ca. 1 cm tykkelse på et stykke bagepapir og bag den i ovnen ved 200 grader i 15-20 minutter til crumblen er let gylden. Lad den køle af – så bliver den også mere sprød.

Servering

1. Kom bagte rabarber nederst i en tallerken sammen med et par skefulde af den rabarbersirup, der bliver dannet, når rabarberne bliver bagt.

2. Kom et par stykker crumble ved og smuldr evt. lidt, så du også får lidt krummer.

3. Slut af med en kugle skovmærkeis og pynt evt. med lidt skovmærke eller skovmærkeblomster.

—————————————————————-

VELBEKOMME!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Please Wait

Dette website bruger cookies. Du accepterer vores brug af cookies, hvis du fortsætter med at bruge siden. This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.