Spiselige blomster, del 2
Spiselige blomster – del 2
Måske ved du det i forvejen, måske gør du ikke – men i Danmark har vi mange blomster, der kan spises. Og en hel del af dem er faktisk tidligere brugt som lægeplanter, og nogle af bliver stadig brugt. Men mange er nyere planter, som ikke har været kendt hverken i vikingetid eller middelalder. Vi har dog valgt at tage dem med i denne præsentation af spiselige blomster, blandt andet for netop at gøre opmærksom på de muligheder, der (måske) ligger lige for dine fødder – eller øjne!
En del af disse planter / blomster har vi beskrevet i tidligere blog-indlæg, og nogle kommer med tiden.
Nogle kan findes i naturen, og andre skal købes i plantecenteret. Og en del af dem kender du allerede, mens der med stor sandsynlighed også er nogle imellem, hvor du ikke var klar over, at de kan spises!
Her er en ”lille” liste over spiselige blomster, som for eksempel kan give lidt kulør til din grønne salat – der er både gammelkendte planter og nyere planter med. Listen vil blive delt i flere blogopslag, da den faktisk er meget, meget lang!
Og her finder du det første opslag: https://urteblog.middelalderurter.dk/2020/07/19/spiselige-blomster-del-1/
————————————————————————–
Blomsterkarse / Tallerkensmækker (Tropaeolum majus)
Tallerkensmækker
(Billede af George Chernilevsky – Own work, Public Domain)
Kaldes også Nasturtium på engelsk.
Hele planten lugter og smager skarpt af sennepsolier, dvs. kål- eller sennepsagtigt. Den kaldes også Almindelig Blomsterkarse. (Kilde: Wikipedia)
Men både blomsten og bladene har et hint af karse i smagen. Pynt salaten eller en rugbrødsmad med dem.
Særligt de smukke, farvestålende blomster er en åbenbaring i salatskålen eller på kolde frokostretter, men også de eksotiske blade er appetitlige. Også tallerkensmækkerens frø er spiselige – dog kun før de falder af planten. De umodne frø samles, syltes og fungerer herefter som en fantastisk erstatning for kapers.
De modne frø er lette er samle selv. Det skal ske, når de – på størrelse med ærter – ligger i tæpper under planterne. Tør dem, til de er fuldstændig tørre og føles lette. Ved at vælge frø fra de fineste blomster i nogle år og fjerne dem, man ikke vil have, kan man udvikle sine egne sorter. Tallerkensmækker er velegnet i bed, altankasser eller i krukker og trives i sol til halvskygge i mager og veldrænet jord. Planten er meget let at frøformere og dermed et sikkert hit for både børn og begyndere. (Kilde: Arla.dk)
————————————————————————–
Hyldeblomst (Almindelig hyld, Sambucus nigra)
Hyldeblomst
(Billede af Sten, CC BY-SA 3.0)
Hyldeblomsten er en af de mest anvendte blomster i køkkenet. Den spiselige blomst dufter dejligt og har en god smag.
Tag nogle bundter hyldeblomst til saft, kager, i marinader til grøntsager og fisk, eller dybsteg dem i pandekagedej og brug dem som snacks.
Blade og bark indeholder bitterstoffer, men ikke i så høj koncentration som hos den nært beslægtede druehyld. Hele busken er derfor giftig, bortset fra blomsterne, der sidder i flade halvskærme. De sorte bær kræver opkog før spisning.
Hyld er en gammel lægeplante. Afkog af blomsterne skulle virke feberstillende og sveddrivende, og bærrene hjælpe mod forkølelse og influenza. Blomsterne anvendes til hyldeblomstdrik og kan tillige spises, for eksempel dyppet i tynd dej, friturestegt og drysset med sukker. Bærrene anvendes også til saft og suppe. Bærrene har et højt indhold af A- og C-vitamin.
I gamle dage hed det sig, at gudinden Freja (senere kendt som hyldemor) boede i hylden, og fældede man hylden ved sit hus uden at plante en ny, var det med risiko for at ulykker ville ramme en. (Kilde: Wikipedia)
Hyldeblomster kan tørres og bruges til te eller som krydderi – især til retter med svinekød, der matcher hyldeblomsters sødme rigtig godt. Hyldeblomst og stikkelsbær er helt pjattede med hinanden, og kan forløses i en marmelade eller en gele lavet på hyldeblomstsaft. Den helt klassiske anvendelse for hyldeblomst er selvfølgelig at fremstille hyldeblomstsaft ved at opløse halvandet kilo sukker i en liter varmt vand og dernæst tilsætte 20 velvoksne hyldeblomstskærme, citron og en anelse citronsyre. Hyldeblomstsaften kan fortyndes og drikkes som en forfriskende sommeraperitif (voksne kan blande saften med hvidvin eller bobler). De friske blomster kan også drysses i en brøddej, eller du kan dyppe de hele blomsterskærme i en ganske almindelig pandekagedej og friturestege dem.
Opbevar hyldeblomstskærmene med et let fugtigt klæde i en lukket pose eller lufttæt kasse i grønsagsskuffen på dit køleskab. De skal helst bruges hurtigst muligt, men kan holde sig friske i op til tre dage. (Kilde: Vild Mad)
————————————————————————–
Nellike / Have-nellike (Dianthus / Dianthus caryophyllus)
Have-nellike
(Billede af Darkone (talk · contribs) – Own work, CC BY-SA 1.0)
Mange ved det ikke, men man kan faktisk spise nelliker! Nellikens blomsterblade er spiselige og kan for eksempel bruges som pynt på kager, og udtræk af blomsterne kan bruges i kosmetik. Og det gælder faktisk alle nellike-varianterne.
Kun de velduftende varianter af nellikerne smager godt. Giv kage, is, salat eller drikkelse en dejlig duft. Lad kun kronbladene fra blomsten trække med, og ikke koge.
Nellike-kronblade kan give flot farve til en salat – gerne sammen med andre spiselige blomster.
————————————————————————–
Kamille, vellugtende (Matricaria recutita)
Kamilleblomst
(Billede af Fir0002 20D – Eget arbejde, GFDL 1.2)
Kamilleblomst er vist kendt af de fleste! I hvert fald som brugt til te – men blomsten kan også spises i for eksempel salat sammen med andre spiselige blomster.
Kom kamilleblomsterne i teen, eller pynt lagkagen med dem. Du kan også udtrække dem og bruge det i marinaden til kødet eller fisken.
Bruges i form af et vandigt udtræk fra de tørrede blomster som en let og mild form for desinfektionsmiddel til betændelser i øjne, på hud og i mund. Desuden bruges de tørrede blomster som inhalation ved svær hoste og åndedrætsbesvær. Endelig bruger mange kamillete som en mild sovemedicin. (Kilde: Wikipedia)
Følgende afsnit er taget fra lægemiddelkataloget:
Til indvortes brug: Betændelsestilstande i ventrikel, tyndtarm og tyktarm, oppustethed, spasmer i fordøjelseskanalen, milde former for søvnbesvær. Til udvortes brug: hud og slimhindelidelser, betændelse i næse, svælg og bronkier (inhalation) i mund og tandkød (skylning), hudirritationer (omslag, bad, salve), irritation i endetarmsåbning eller ydre kønsorganer (bad).
I meget sjældne tilfælde forekommer kontaktallergi. (Kilde: Urtegartneriet.dk)
Du kan læse mere om kamille her:
https://urteblog.middelalderurter.dk/2020/02/17/kamille-bertram-matrem/
————————————————————————–
Solsikke / Almindelig Solsikke (Helianthus annuus)
Solsikke
(Billede af Elnaz Sarbar – photograph taken by Elnaz Sarbar, CC BY-SA 3.0)
Også solsikken er vist kendt af de fleste – især hvis man har fugle, der spiser solsikkefrø, eller hvis man laver vintermad til fuglene i haven. Eller hvis man bruger solsikkeolie til stegning af kød m.m.
Solsikkefrø spises også af mange som en snack.
Men selve kronbladene kan også spises – og hele blomsten, faktisk…..
Kronbladene på solsikken kan du tørre og pynte på dine kager. De helt nyudsprungne, spæde solsikkeblomster kan du tilberede, som var de artiskokker. Faktisk er jordskok, artiskok og solsikker nært beslægtet.
Solsikkens kronblade kan tørres, og det kulørte farvespil er pyntelig i blandt andet mysli, kager og desserter.
————————————————————————–
Tagetes / Fløjlsblomst (Tagetes)
Tagetes (her: Esdragon- eller Lakridstagetes, Tagetes lucida)
(Billede af Forest & Kim Starr, CC BY 3.0)
Der er omkring 60 arter af tagetes, men ikke alle er spiselige.
De mest populære spiselige er citron-tagetes og appelsin-tagetes – en anden kunne være lakrids-tagetes.
Man kan både have tagetes på frijord eller i små potter, så længe man sørger for, at den får sol nok. Citrontagetes og appelsintagetes er blandt de mest delikate i tagetesfamilien. Blomsterne er med deres forføreriske, intense, citrusagtige duft og smag blandt eliten af spiselige blomster. Gældende for dem begge er, at både blomster og blade er spiselige. De solgule og orange blomster giver både farve og smag og er derfor velegnede i dressinger, marinader og kryddersmør. Kronbladene er dekorative på salater, desserter og kager. Tørrede er bladene velegnede i kryddersalt og urtete. (Kilde: Arla.dk)
De tørrede blomster kan gemmes som krydderi og giver en god smag på røræg eller osteretter.
————————————————————————–
Squash / Courgette / Zucchini (Curcurbita pepo)
Squashblomst
(Billede af Sarah Stierch – Own work, CC BY 4.0)
Man kan ikke bare spise en squash, men også dens blomst!
Fyld den velkendte spiselige blomst med krydderurter og mozzarella, eller lignende friskost og frituresteg dem. De spiselige blomster kan du også fritere i dej.
Squashblomster kan være fyldt, dyppet i dej og stegt, eller lavet til suppe. Blomsterne er også ofte udstoppet og kogt (græsk: Kolokythoanthoi, tyrkisk: Kabak çiçeği dolması). Sådanne retter hører til en familie af udstoppede grønsagsretter, dolma, i køkkenet fra det tidligere osmanniske imperium. Fyldet indeholder ofte en blød ost, såsom ricotta.
————————————————————————–
Hvidtjørn / Almindelig hvidtjørn (Crataegus / Crataegus laevigata)
Hvidtjørnens blomst
(Billede af Sten, CC BY-SA 3.0)
De smukke blomster på hvidtjørnen dufter meget blandet – alt fra sildelage til skøn sensuel duft, mener mange.
Men hvidtjørnen er ikke kun smuk at se på. Meget på hvidtjørn kan faktisk spises – og ikke kun blomsterne!
Helt nye blade kan snittes fint og er et fint tidligt grønt drys. Senere kan de tørres og bruges i teer. De har gennem tiderne bl.a. været brugt til at styrke hjertet.
De fine blomster kan også spises. Særligt kronbladene er gode og flotte i salater og til kagepynt.
Frugterne er som modne meget anvendelige. Grønne frugter kan som rå godt give lidt mavepine, så vil man bruge dem, skal de syltes eller behandles på anden måde. Men de modne frugter kan spises rå, eller de kan laves til marmelade, saft, vin osv. Der er jo frø i, så de kan være lidt besværlige at gøre klar, men man kan sagtens tage en god håndfuld med kerner og putte ind i vildt eller en kylling – det giver straks en spændende smag. (Kilde: Havenyt.dk)
Blomsterne kan også bruges som fin kagepynt, eller kommes ned i snapsen.
————————————————————————–
Georginer / Dahlia (Dahlia sp.)
Have-dahlia
(Billede af en:User:Ramin Nakisa – Eget arbejde, CC BY-SA 3.0)
Tro det eller lad være, men georginer kan også spises!
Oprindeligt blev georginer indført til Europa som spiselig plante, det blev dog ikke den store succes, kartoflerne tog pladsen, og de smager nok også bedre, men de kan stadig spises, og det kan blomsterne i høj grad også.
Hvis man vælger de mere uforædlede enkelt blomstrende, smager de bedst. Nogle er let bitre, andre sødlige, men man må bare prøve sig frem.
Faktisk kan både kronblade OG rødder spises – her er en Georgine-salat:
Skrub pæne, hele rodknolde med en børste og kog dem i rigeligt, saltet vand, til de er møre, cirka 30 min. Måske mere. Pil/skræl dem, og skær dem i skiver eller stave. Nogle knolde er meget trevlede, det er som regel ikke hele knolden, men kan skæres fra. Herfra kan de findeles og bruges i salater.
Salaten pyntes med georgineblomster, f.eks. Dahlia ‘Arabian Night’, og får en almindelig olivenolie-eddikedressing.
(Kilde: Havenyt.dk – og Camilla Plum: Blomstrende mad)
————————————————————————–
Fuchsia (Fuchsia)
Hæk-fuchsia (Fuchsia magellanica)
(Billede fra Wikimedia, CC BY-SA 3.0)
De færreste ved det, men den smukke fuchsia (også skrevet fuksia) kan faktisk også spises.
Blomsterne kan kandiseres og bruges som pynt på kager – men også rå i salaten eller som kagepynt.
Hækfuchsia, Fuchsia magellanica – her kan man også bruge de bær, der kommer efter blomsterne. I Chile kaldes bærrene »chanchitos«, og de bliver lavet til en fin marmelade.
Man kan sylte frugterne eller bare spise dem overskåret i en frugtsalat.
————————————————————————–
Dette var så andet opslag om de mange dejlige spiselige blomster, der findes – følg med på bloggen for at se de kommende opslag!
2 Replies to “Spiselige blomster, del 2”
Kan man , som med solsokken , spise blomster, blade og stængel , af jordskokken ?
Hej Liza – undskyld sent svar!
Det er ikke noget, der gøres så meget ud af – men ja, det ser ud til, at man kan spise jordskokkens blomster og blade. Bladene kan tilsyneladende koges; de skulle smage nogenlunde lige som knoldene gør. Blomsterne skulle man kunne komme i en salat.
Ifølge, hvad vi kan finde, så har de indfødte amerikanere tidligere tygget det nederste af stænglen som en slags tyggegummi.
Det er, hvad vi lige umiddelbart kan finde.
Mange hilsner
Landsbyheksen / Charlotte