Æblegløgg, alkoholfri
I den kolde årstid kan man godt få brug for at få varmen – for eksempel efter en rask gåtur i skoven eller ved stranden.
Og gløgg er en gammel nordisk drik, som muligvis nedstammer fra Luthendrank, der blev brugt i Middelalderen. Ligheden er i hvert fald slående: Alkohol og krydderier varmes op og drikkes.
Men nogle gange vil man helst have noget UDEN alkohol, især hvis børnene også skal kunne drikke det – og så var det måske en idé med denne æblegløgg.
Med sit indhold af kanel, ingefær, stjerneanis, kardemomme og kryddernellike er det en dejlig urtedrik med varmende krydderier – en form for syndig sundhed, kunne man vel kalde det!
Vi har tidligere skrevet om de nogle af de krydderier/urter, der bruges her – du kan læse om kanel her: https://urteblog.middelalderurter.dk/2020/02/16/kanel/
Om kryddernellike her: https://urteblog.middelalderurter.dk/2020/02/16/nellike-kryddernellike/
Og om ingefær her: https://urteblog.middelalderurter.dk/2020/02/16/ingefaer/
Og så til opskriften på Æblegløgg uden alkohol!
Æblegløgg
Ingredienser
- 1 liter æblemost eller æblejuice
- 1 stang kanel (vælg Ceylon-kanel, ikke Cassia)
- 1-2 stjerneanis
- 4 kryddernelliker
- 4 kardemommekapsler
- 1 skive frisk ingefær
- Pynt: Friske æbletern og rosiner
Fremgangsmåde
Varm æblemost/æblejuice op til kogepunktet sammen med krydderierne.
Lad det gerne trække 30-60 min. og si den rygende varme drik over i glas med friske æbletern og rosiner.
(Oprindelig opskrift: Sæson, https://saeson-web.dk/gode-raad/aeblegloegg/)